Skip to main content

DS osudio napad Dmitrovića na Kišjuhasa

Aktuelno 01. nov 2019.
< 1 min čitanja

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) u Novom Sadu najoštrije je danas osudio šovinistički napad novinara Ratka Dmitrovića na docenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i kolumnistu dnevnog lista “Danas” Alekseja Kišjuhasa.

“Nasrtaj Dmitrovića putem društvene mreže Tviter, u kojem je poznatog novosadskog sociologa i univerzitetskog predavača nazvao psihopatom, ustašoidom, srbofom i drugim pogrdnim izrazima, predstavlja očigledan slučaj govora mržnje u javnom prostoru zbog kojeg bi morale da reaguju i sudske vlasti koje su dužne da pokrenu zakonom predviđen postupak protiv Dmitrovića”, naveo je DS u saopštenju za javnost.

Demokrate su ocenile da je Kišjuhas postao meta uvreda i napada zbog svojih stavova iznetih u javnosti na koje kao intelektualac i punopravni građanin ove zemlje ima apsolutno pravo, a koji očigledno ne odgovaraju vladajućem režimu i njegovim pristalicama.

“Nažalost, Dmitrovićev šovinistički narativ u obračunu sa Kišjuhasom je postao dominantan u današnjoj Srbiji u kojoj je režim Aleksandra Vučića oslobodio svoje sledbenike i abonente svake odgovornosti za učinjena dela i javno izgovorene reči. Verbalno nasilje kojem je pribegao dugogodišnji glavni urednik Večernjih novosti i saradnik u drugim dnevnim i periodičnim listovima, međutim, ne može i ne sme ostati samo na verbalnoj osudi zgranutog dela javnosti. Pridružujemo se zahtevima da Dmitrović zbog svog šovinističkog ispada bude osuđen i u sudskim institucijama u skladu sa zakonima ove zemlje”, piše u saopštenju.

(Beta)