Skip to main content

DS: Obespravljeni radnici u Srbiji nemaju razloga za slavlje

Info 01. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Zaposleni u Srbiji primorani su da rade po dva ili tri posla kako bi uspeli da prežive 'zlatno doba' Vučićevog kartela"

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas, povodom Međunarodnog praznika rada, Prvog maja, da „obespravljeni radnici u Srbiji nemaju razlog za slavlje“ jer se ovde, kako je navela, „točak progresa okreće u suprotnom smeru“.

„Dok je u razvijenim državama Evrope tendencija da zaposleni rade manje i da su njihova prava veća, mi smo jedinstveni po tome da čak i statistika pokazuje da se propisi ne poštuju. Dok Zakon o radu propisuje radnu nedelju koja traje 40 časova, statistika kaže da zaposleni u Srbiji nedeljno rade u proseku 43,5 sati“, naveo je Odbor DS za socijalnu politiku, rad, zapošljavanje i boračka pitanja.

Kako je taj Odbor istakao, „zaposleni u Srbiji primorani su da rade po dva ili tri posla kako bi uspeli da prežive ‘zlatno doba’ Vučićevog kartela“.

„Srbiji takođe preti i potpuni kolaps penzionog sistema što je direktna posledica toga što je Vučićev režim opljačkao penzionere i na taj način pokazao stav da penzija nije zarađena ušteđevina koja bi trebalo da obezbedi mirnu starost, već da zavisi od trenutne volje političke oligarhije“, navedeno je u saopštenju.

DS je istakla da je „neophodno sprovesti niz mera za poboljšanje položaja zaposlenih u Srbiji, a pre svega ojačati kapaciteta inspekcije rada i pravosudnih organa koji bi se pozabavili uzročno-posledičnom vezom degradacije položaja zaposlenih i neverovatnog bogatstva ljudi bliskih vladajućoj kamarili“.

(Beta)