Skip to main content

Sindikat Nezavisnost: Srbija ne može napred ako je jedini motiv jeftina radna snaga

Info 01. maj 2023.
3 min čitanja

Šper: Naša snaga je u solidarnosti

Predsednica Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Čedanka Andrić izjavila je da Srbija ne može da napreduje ako joj je jedini motiv jeftina radna snaga i uvećanje kapitala i poručila radnicama i radnicima da se opasulje i da samo organizovani u sindikat mogu nešto da urade.

Ona je, na skupu koji je održan na Trgu Nikole Pašića, navela da su odlučili da 1. maj, Međunarodni praznik rada, ove godine obeleže pod sloganom „Sindikatu verujem – Nezavisnost!“ zato što žele da kažu da je nezavisnost njihov izbor i da odaju priznanje svima koji su od 1991. godine imali hrabrost da osnuju taj sindikat, da veruju u njega i da nastave da budu aktivni u njemu.

Andrić je rekla da sindikat „Nezavisnost“ izražava solidarnost sa svim radnicima u svetu, jer sindikalna solidarnost nema nacionalne granice.

Govoreći o glavnim problemima radnika, Andrić je istakla da su niske zarade oterale radnike iz Srbije, kvalifikovanu radnu snagu i mladost Srbije.

„Borimo se za veće zarade u javnom i privatnom sektoru, ali ne tako što će ih neko objaviti u toku svoje partijske kampanje, nego tako što će one biti rezultat kolektivnih pregovora“, rekla je Andrić.

Ona je istakla da se sindikat „Nezavisnost“ bori da radnice i radnici u Srbiji imaju bezbedna i zdrava radna mesta.

Andrić je ocenila da je dobro što je usvojen nov Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, jer je on uvek napredak, ali je dodala da nije dobro što nadležni nisu uvažili sve predloge sindikata koji bi unapredili taj propis.

Ona je rekla da traže od resornog ministarstva da pojača kapacitete Inspektorata za rad, da inspektori idu u nenajavljene nadzore i da se primenom mera za bezbedan i zdrav rad sačuvaju životi radnika.

Andrić je rekla da se bore da minimalna cena rada bude povećana, kao i da medijalna zarada bude veća, dodavši da je sindikat „Nezavisnost“ napisao predlog novog zakona o radu koji treba da omogući da svaki radnik u Srbiji bude zaštićen, a ne samo onaj ko ima klasičan ugovor o radu.

Želimo da sindikalno organizujemo sve radnike, po bilo kom osnovu da rade, pa i radnike migrante, i za njihova prava se borimo. Borimo se za to da se za strane radnike koji rade u Srbiji primenjuje Zakon o radu, da se kontroliše rad agencija koje ih dovode. Ne želimo robovski rad u Srbiji, želimo kao svuda u Evropi da ih sindikalno organizujemo“, istakla je ona.

Šper: Naša snaga je u solidarnosti

Predsednik Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ Darko Šper pročitao je proglas u kome se, pored ostalog, navodi da vera u sindikate nije izgubljena, jer jedino sindikati mogu da se istinski bore za radnička prava.

„Naša snaga leži u poverenju naših članova da možemo da se izborimo sa svakom nepravdom, diskriminacijom i šikaniranjem zbog sindikalnog rada. Naša snaga je u solidarnosti, ne samo između naših članova, već i sa kolegama širom sveta. Naša solidarnost je trn u oku svih koji bi da nas napadnu i umanje našu snagu“, istakao je Šper.

On je rekao da članovi „Nezavisnosti“ svakog dana doživljavaju napade i preti im se.

„Za nas sindikalni posao nikada nije bio lak. Poručujemo svim siledžijama, bilo da se kriju iza kapitala ili vlasti na bilo kom nivou, da ih se ne plašimo i da ćemo učiniti sve da zaštitimo svoje članove, bilo da rade u privatnom ili javnom sektoru, bilo da su u tradicionalnim ili novim formama rada“, istakao je Šper.

Na skupu je nastupio prvi srpski dečji rok hor „Rok kids“.

(FoNet, foto: Beta)