Skip to main content

Društvo arhitekata Novog Sada traži obustavu radova kod Banovine

Info 17. нов 2022.
2 min čitanja

"Lokacijski uslovi za izgradnju podzemne garaže izdati su suprotno Odluci o utvrđivanju kompleksa Banovine u Novom Sadu za spomenik kulture"

Društvo arhitekta Novog Sada (DaNS) zatražilo je da se zaustave radovi na izgradnji podzemne garaže kod Banovine dok se ne pribavi i potvrdi sva Zakonom predviđena dokumentacija, navedeno je u objavi na Facebook stranici tog udruženja.

Takođe, zatraženo je i da se „sačini Zapisnik o nastaloj šteti i predvide mere sanacije i zaštite postojećih objekata i da se konačno počne sa većom pažnjom i jačom kontrolom sprovodi izgradnja ovako važnih i za naš grad posebno značajnih objekata“.

DaNS upozorava da je od Uprave za urbanizam dobio tehničku dokumentaciju koja se tiče izgradnje garaže, kao i Konzervatorske uslove od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, iz kojih se, po njihovoj tvrdnji, vide problematična rešenja.

Iz DaNS-a preciziraju da se u Odluci o utvrđivanju kompleksa Banovine za spomenik kulture navodi da je izgradnja novih objekata, zemljanih i drugih radova koji mogu ugroziti statičku bezbednost spomenika kulture zabranjena, dok se u Konzervatorskim uslovima navodi se tačka koja je u suprotnosti sa Odlukom.

Odlukom je, ističu u DaNS-u, propisana zabrana izgradnje u zaštićenoj okolini objekta, a u pogledu radova koji mogu ugroziti statičku bezbednost, radovi na izgradnji podzemne garaže na manje od tri metra od spomenika, svakako spadaju u takvu vrstu radova.

„Na osnovu navedenog, proizilazi da su lokacijski uslovi za izgradnju podzemne garaže izdati suprotno Odluci o utvrđivanju kompleksa Banovine u Novom Sadu za spomenik kulture“, navode u DaNS-u i pitaju da li je uopšte na tom mestu trebalo dozvoliti bilo kakvu izgradnju novih objekata.

Iz DaNS-a podsećaju da se u pomenutim Konzervatorskim uslovima zahteva obavezno izdavanje Saglasnosti na projektnu dokumentaciju od strane Zavoda, ali da oni tu saglasnost nisu videli, zbog čega se pitaju da li je ona uopšte pribavljena i kako je, ako nije pribavljena, investitor dobio građevinsku dozvolu.

Takođe, interesuje ih i kako je moguće da se nastavlja sa radovima nakon što je utvrđeno da je došlo do pucanja i da je bilo propusta u pribavljanju dokumentacije.

Podsetimo, prema pisanju novosadskog Radija 021, građevinska inspekcija zabranila je korišćenje dela zgrade Skupštine Vojvodine zbog pucanja zidova i drugih oštećenja, dok se ne proceni stanje konstrukcije.

Izvođači radova rekli su za taj radio da oštećenja usleg sleganja objekta nisu iznenađenje i da su bila predviđena projektom, koji predviđa i sanaciju.

(Autonomija)