Skip to main content

Bećirević i Kisić osudile etiketiranje građanskih aktivista u Crnoj Gori

Jugoslavija 17. нов 2022.
2 min čitanja

"Isto kao kada bi se Žene u crnom proglasile far right organizacijom u Srbiji"

Profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Edina Bećirević osudila je danas izveštaj beogradske kancelarije Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u vezi sa ekstremističkim organizacijama u Crnoj Gori.

Ona je, pre panela na kojem je trebalo da govori u sklopu konferencije „Krajnje desničarski ekstremizam na Balkanu: grupe, trendovi i politička podrška“ koju u Sarajevu organizuje BIRN, zatražila da učesnici potpišu peticiju da se taj deo izveštaja ukloni sa mape. Bećirović je osudila izveštaj ekipe predvođene novinarkom Jelenom Jovanović i ocenila da je „u pitanju propaganda“.

Izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava iz Srbije Izabela Kisić pridružila se osudama i rekla da među etiketiranima nalaze i oni koji uopšte nisu organizacije. Kisić je ukazala da su komite borci za ljudska prava i antifašisti, a da je u slučaju Bogougodnica isto kao kada bi „se Žene u crnom proglasile far right organizacijom u Srbiji“.

„Ne smeju se građanski aktivisti stavljati u grupaciju onih ekstremista protiv čijeg pogubnog uticaja se bore„, navela je Kisić i pozvala da se dobro proveri ko radi za BIRN u Crnoj Gori.

Izvršni direktor BIRN BiH Denis Džidić izjavio je nakon toga da će se ozbiljno pozbaviti primedbama i još jednom utvrditi iznete činjenice u crnogorskom izvestaju. O tome će, dodao je, najskorije obavestiti javnost.

Podsetimo, Antena M juče je objavila da je, u sklopu mapiranje ektremistčkih grupa u regionu u analizi beogradskog BIRN-a (Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija i Albanija), više uglednih građanskih aktivista i boraca za ljudska prava iz Crne Gore, prepoznatih po hrabrom istupu i suprotstavljanju razaranju Crne Gore i njene istorije, označeno kao da su ultradesni ekstremisti.

Na spisku su se tako našli Predrag Vušurović, Nebojša Mrvaljević, Tatjana Knežević Perišić, Aleksandar Saša Zeković, Draško Martinović, ali i Maja Miličković, Tijana Lopičić, Kaćuša Krsmanović, Tanja Pavićević.

Među autorima analize su novinari Vijesti Jelena Jovanović i Samir Kajošević, kao i nekadašnja novinarka tog koncerna Dušica Tomović, dok su među etiketiranima dve novinarke Pobjede, piše Antena M.

(Autonomija, foto: AntenaM)