Skip to main content

Đukanović: Tvrdnje da imam veze sa navodnim atentatom na Vučića proizvod bolesnog uma

Aktuelno 01. феб 2022.
3 min čitanja

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da su najobičnije gluposti i politikantske konstrukcije tvrdnje da on ima veze sa navodnim atentatom na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i ocenio da tu temu spinuje jedan broj ljudi bolesnog uma.

„Zato njihove izmišljotine o mojoj navodnoj ulozi u stvarnoj ili izmišljenoj pripremi atentata na predsednika Srbije odbacujem sa podsmehom i najdubljim prezirom“, kazao je Đukanović u intervju za podgoričku agenciju Mina.

On je rekao da je očigledno da se Srbija približava izborima i da je vladajuća politika nezadovoljna iskustvom sa nedavno održanog referenduma.

„Siguran sam da je procena medijsko-političkih čimbenika u Srbiji da je potrebno napraviti novu mobilizaciju oko figure za koju oni procenjuju da je najvažnija u političkom životu Srbije danas. I, naravno, tu je tema o atentatu uvek zahvalna“, rekao je Đukanović.

On je istakao da nije obavezno da se u takvim spinovima pojavi i predsednik susedne države kao poručilac atentata, ali da u ovom slučaju to svedoči samo o nekoj posebnoj frustraciji koja danas postoji na medijsko-političkoj sceni Srbije prema Crnoj Gori i njenom predsedniku države.

Đukanović kao drugi mogući aspekt teme atentata prepoznaje i konstrukciju poznatu u saradnji obaveštajnih službi.

„Nije nepoznato da iz određenih krugova, političkih i obaveštajnih, koji nisu zadovoljni kvalitetom lojalnosti Srbije i njenog predsednika i koji stalno sumnjiče da bi Srbija u nekom kritičnom momentu mogla zalutati u EU, pa možda čak i u NATO, pokušavaju da serviraju ovakve konstrukcije, trudeći se da ga što više vežu za sebe“, rekao je Đukanović.

On kaže i da je poznata, iako profesionalno nekorektna praksa da obaveštajne agencije kada im je to potrebno za političku upotrebu, znaju da od partnerske službe poruče informaciju o navodnoj ugroženosti bezbednosnih prilika ili života markantnih ličnosti u zemlji čiju bezbednost štite.

„Tako i u ovom slučaju krunski argument za neupućenu javnost treba da bude informacija sa neke misteriozne partnerske adrese… Želi se skrenuti pažnja predsedniku Srbije da bi i on mogao biti meta obojenih revolucija, i da mu navodna opasnost preti sa zapadne strane i od podržavaoca evroatlantske politike u regionu“, dodao je Đukanović.

Govoreći o Temeljnom ugovoru koji Crna Gora treba da potpiše sa Srpskom pravoslavnom ckrvom (SPC), Đukanović je kazao da nije upoznat sa tim dokumentom.

„Nisam upoznat sa tim navodnim Temeljnim ugovorom kojeg je objavio jedan dnevni list. Pogledao sam tog dana da li na sajtu Vlade postoji zvanično obaveštenje da je vlada razmatrala taj akt i da ga je usvojila. Tada to obaveštenje nije postojalo, kasnije zaista nisam kontrolisao“, rekao je Đukanović.

On je rekao da se do sada niko iz Vlade nije našao pozvanim da o tom, jednom od najvažnijih političkih pitanja crnogorske današnjice, konsultuje bilo koga, počev od predsednika države.

„To ubedljivije od bilo čega govori o vladinom razumevanju pravila kohabitacije vlasti u našoj zemlji“, rekao je Đukanović.

Upitan da li će tražiti od premijera ugovor, Đukanović je odgovorio da neće, jer je kako je naveo, Zakonom o slobodi veroispoesti predviđeno da ugovor o nekim pitanjima od zajedničkog interesa sa verskim zajednicama potpisuje Vlada.

„Da se ne bi bilo ko, počev od premijera, našao pogođenim što se predsednik meša u nešto što je ustavna nadležnost Vlade. Ali smatram da se ovo pitanje pokušava rešiti na nedopustivo netransparentan način„, kazao je Đukanović.

On je rekao da se neosnovano naziva „temeljnim“ i da to treba biti ugovor kakav je potpisan sa Islamskom i Jevrejskom verskom zajednicom u januaru 2012. godine, ili kakav je SPC potpisala sa Hrvatskom.

Kako je naveo, pokušaj da se ugovor sa SPC predstavi kao Temeljni ugovor sam po sebi, govori o lošoj nameri.

„Da se nastavi sa idejom monopola SPC, ne samo nad pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori, nego i sa pokušajem da se SPC, kao verska zajednica, pretpostavi svim drugim verskim zajednicama, a u krajnjoj konsekvenci da se pretpostavi i državi Crnoj Gori“, ocenio je Đukanović.

(Beta)