Skip to main content

Danska kompanija Grundfos ulagaće u Vojvodinu

Autonomija 04. sep 2008.
< 1 min čitanja

Predstavnici danske kompanije za proizvodnju industrijskih pumpi „Grundfos“ razgovarali su danas sa predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem i izrazili interesovanje za otvaranje fabričkog pogona u Vojvodini. Kako se navodi u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za informacije, Pajtić je tom prilikom izjavio da je Vojvodina najrazvijeniji region u Srbiji i, po uslovima koji obezbeđuju uspešno poslovanje, veoma atraktivan region upravo za ulaganje. Pajtić je kazao da se nada da će „Grundfos“ odlučiti da u Vojvodini izgradi svoj pogon i ponudio sve vrste pomoći u realizaciji takve odluke.
Dodaje se da su sastanku prisustvovali ambasadorka Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen (Mette Kjuel Nielsen), potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu Ištvan Pastor, pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić i direktor VIP Fonda Branislav Bugarski.
U saopštenju se navodi da je sa godišnjom proizvodnjom od više od 10 miliona pumpnih jedinica, „Grundfos“ jedan od vodećih svetskih proizvođača pumpi i pokriva približno 50 odsto svetskog tržišta. Cirkulacione, potopljene i centrifugalne pumpe su tri najvažnije grupe proizvoda, ali osim njih „Grundfos“ proizvodi električne motore za pumpe i ima znatnu proizvodnju električnih motora koji se odvojeno prodaju.

(Beta)