Skip to main content

Strategija saradnje sa mađarskom i hrvatskom županijom

Autonomija 04. сеп 2008.
2 min čitanja

Mađarska Županija Bač-Kiškun, hrvatska Vukovarsko-srijemska županija i pokrajina Vojvodina formiraće zajedničku strategiju za saradnju, dogovoreno je danas na sastanku najviših predstavnika tri regije. Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, župan županije Bač-Kiškun Gabor Banjai i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić saglasili su se da se što pre formira radna grupa koja će raditi na zajedničkim projektima u privredi, kulturi, turizmu, saobraćaju i zaštiti životne sredine. „Razmotrili smo mogućnost saradnje na zajedničkim projektima koji postoje u okviru IPA programa (EU) za predpristupnu pomoć, koji treba da pripremi države-kandidate i potencijalne kandidate za korišćenje strukturnih fondova Evropske unije“, rekao je Egereši na konferenciji za novinare. Dodao je da će takav oblik saradnje doprineti lakšem pristupanju fondovima EU.
Egereši je kazao i da je neophodno razmotriti kako najbolje predstaviti multikulturalnost i multinacionalnost tri regije, njihove sličnosti i specifičnosti kroz saradnju kulturnih institucija nacionalnih zajednica. Pokrenuta je i inicijativa za organizovanje regionalnih sajmova privredne, turističke, etnološke i ponude u kulturi, koji bi se naizmenično održavali u gradovima tri regije. Naglašena je i potreba otvaranja novih graničnih prelaza.
Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić rekao je da postoji politička volja i podrška za saradnju, u interesu svih nacionalnih zajednica koje u tri oblasti. On je naglasio da reka Dunav povezuje tri regije i taj potencijal se mora iskoristiti.
Župan mađarske županije Bač-Kiškun Gabor Banjai naglasio je da je ta regija spremna da prenese iskustva partnerskim regijama, s obzirom na to da je Mađarska članica Evropske unije i prošla je proces pridruživanja. Prema njegovim rečima, u te tri regije živi tri miliona stanovnika i zajedničkom saradnjom mogu da postignu daleko više nego svaka za sebe.
Sastanku su prisustvovali generalni konzuli Hrvatske i Mađarske u Subotici, Ljerka Alajbeg i Ferenc Nađ, pokrajinski sekretar za regionalnu i međunarodnu saradnju Jadranka Beljan-Balaban i potpredsednici Skupštine Vojvodine Branimir Mitrović i Maja Sedlarević.

(Beta)