Skip to main content

DaNS: Povući GUP iz procedure

Autonomija 04. феб 2022.
3 min čitanja

Predloženi Nacrt Generalnog urbanističkog plana Grada Novog Sada do 2030. godine ne poseduje nijednu validnu razvojnu viziju grada, svojim najmarkantnijim predlogom kao što je takozvani „Novi Sad na vodi“ uvlači Grad i građane Novog Sada u ogromna javna ulaganja kroz pomeranje linije odbrambenog nasipa oko brodogradilišta na Kameničkoj adi i brodogradilištu, a zabrinjava i što je jedini fokus predloženog GUP-a otvaranje novih građevinskih zona i povećanje koeficijenta izgrađenosti na svim atraktivnim lokacijama u gradu, upozorili su iz Društva arhitekata Novog Sada (DaNS).

Nakon analize GUP-a koju je izvršio stručni tim DaNS-a, to udruženje je zatražilo da se Nacrt Generalnog urbanističkog plana Grada Novog Sada povuče iz procedure.

Kako je navedeno iz tog strukovnog udruženja, plan ima više kritičnih tačaka, među kojima se posebno ističu takozvani opštegradski centri, nasip, Bulevar Evrope i novi most.

Opštegradski centar, navodi se u analizi, definisan je kao područje izvan starog gradskog jezgra koje sadrži značajne objekte javne ili neke druge namene, što bi imalo za cilj da pospeši decentralizaciju grada, ali je ovim GUP-om za objekte opštegradskog centra omogućeno uvećanje koeficijenta za izgradnju za 50 odsto veće u odnosu na uobičajene i pravilnicima definisane.

„U nacrtu novog GUP-a nije obrazloženo zašto se pojavljuju u tolikoj meri, niti su oni preciznije definisani, čime je privatnim investitorima otvorena mogućnost da zahtevaju veći koeficijent izgrađenosti ili veću spratnost, što je praksa iz ranijih planova koja bi bila legalizovana novim GUP-om“, upozoravaju iz DaNS-a.

Kao tipičan primer kako se dopunom plana nižeg reda omogućuje značajno veći koeficijent izgrađenosti, prezentuju slučaj planirane zgrade na parceli postojećeg ’Dnevnika’.

Iz DaNS-a takođe napominju da je bez izvođenja novog nasipa nemoguće graditi stambene objekte na području brodogradilišta, jer Zakon o planiranju i izgradnji zabranjuje gradnju unutar korita reke.

„Nasip je javna investicija, što podrazumeva da donosi određenu društvenu korist, a nisu rađene studije izvodljivosti i ekonomske opravdanosti za tako veliki infrastrukturni objekat koji će omogućiti gradnju na relativno maloj površini trenutnog brodogradilišta“, navode iz Društva arhitekata Novog Sada.

Podsećaju i da su svi urbanistički potezi u razvoju jednog grada međusobno povezani, čak iako nisu tema trenutnog nacrta plana.

„Ukoliko se postojeći nasip pomeri, veliki deo Šodroša je u opasnosti da takođe postane građevinsko zemljište u nekoj od izmena GUP-a ili u narednom GUP-u“, upozoravaju arhitekte.

Kada je u pitanju Bulevar Evrope, koji postaje državni put II reda, plan je da se nadoveže na auto-put E75 i novi Fruškogorski koridor, što bi prema tvrdnjama stručnog tima DaNS-a dovelo do toga da to postane auto-put koji bi grad presecao na pola, poput Bulevara Arsenija Čarnojevića na Novom Beogradu.

„Planirano je da novi most počinje pre postojećeg kružnog toga na ukrštanju Bulevara Patrijarha Pavla i Bulevara Evrope, kako bi se ispod mosta izveo bar još jedan kružni tok. Ovo, zajedno sa činjenicom da se Bulevar Evrope planira proglasiti državnim putem II reda, će značajno uticati na kvalitet života stanovnika na Limanu 4 i svim drugim naseljima kroz koje prolazi Bulevar“, upozoravaju arhitekte.

Dodaju i da su pasarele, koje su za pešake planirane na nekoliko lokacija, prevaziđeno rešenje koje se ne primenjuje u savremenom planiranju gradova.

Iz Društva arhitekata Novog Sada podsećaju da je primedbe na GUP moguće podneti do 5. februara, a napominju i da će sve svoje zaključke potkrepiti detaljnim primedbama koje će podneti na nacrt GUP-a, te ponuditi alternativne poglede na razvoj grada.

(Autonomija)