Skip to main content

Čanak: Šešelj ne sme izbeći pravdu u Srbiji

Aktuelno 06. maj 2015.
2 min čitanja

Bez obzira na suđenje u Haškom tribunalu, Vojislavu Šešelju se mora u Srbiji suditi za zla koja je napravio u ovoj zemlji, ocenio je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak.
Čanak je u pisanoj izjavi naveo da Šešelj, kao i svi oni koji su već zaboravljeni, a sa njime su ozvaničili ili direktno učestvovali u progonu hrvatskog i ostalog nesrpskog stanovništva, za to moraju odgovarati. “Bez obzira na to da li je Šešelj ovde, ili mu se sudi u odsustvu”, poručio je lider LSV.
On je podsetio da je progon hrvatskog i ostalog nesrpskog stanovništva postao potpuno vidljiv na današnji dan, pre dvadeset i tri godine, u prisustvu Vojislava Šešelja.
“Tog 6. maja 1992. godine u Hrtkovcima je postalo očigledno ono na šta smo upozoravali i godinu ranije – da se u Vojvodini sprema i sprovodi državna politika nasilnog iseljavanja nesrpskog i opozicionog stanovništva. Nakon Hrtkovaca, iseljavanje i progon su nastavljeni u više od dvadeset mesta u Sremu”, istakao je Čanak.
On je poručio da LSV to ne može i nikada neće zaboraviti, te da su to bili dani kada su čuvali svoje komšije i njihove domove.
Čanak je ocenio i da je nedopustivo da za te strahote i progone niko nije odgovarao.
“Bio Šešelj osuđen ili mu uspelo da izbegne pravdu u Hagu za sve što je činio i ovde i u regionu, treba mu suditi u Srbiji. Zato pozivamo tužilaštvo i sve nadležne republičke organe da se taj proces pokrene i da mu se onemogući da ovde izbegne pravdu za svoja zlodela”, istakao je predsednik LSV.
On je ocenio i da bi suđenje Šešelju pred sudom u Srbiji zbog dešavanja u Hrtkovcima bila važna poruka najpre žrtvama i njihovim porodicama. Ujedno, dodao je, to suđenje bi dalo značajan doprinos suočavanju sa prošlošću i pomirenju u regionu.
(Autonomija)