Skip to main content

Čanak: Potrebno je promeniti Ustav Srbije

Autonomija 15. jul 2009.
< 1 min čitanja

Nenad ČanakLider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je sinoć da je potrebno da se promeni Ustav Srbije kako bi se zemlja suštinski decentralizovala i demokratizovala.
Čanak je na obeležavanju 19 godina postojanja LSV rekao da neusvajanje Statuta Vojvodine u Skupšti Srbije “predstavlja logičnu posledicu lošeg Ustava Srbije”.
“Što se grbo rodi vreme ne ispravi. Potpuno je jasno da uz Ustav iz 2006. godine zemlja ne može da funkcioniše”, rekao je Čanak.
Prema njegovim rečima, Srbija treba da dobije novi ustav koji bi bio evropski i koji bi državu decentralizovao i modernizovao.
Dodao je da je za proteklih 19 godina očekivao više i kazao da je zadobvoljan činjenicom da je LSV “bila dosledna antiratna i antifašistička partija i da i danas nosi barjak decentralizacije u Srbiji”.
Govoreći o radu stranke, Čanak je rekao da LSV “tek sada dobija svoj pun smisao”.
“Od antiratnog pokreta došli smo u poziciju da, kao najveća regionalna stranka u Srbiji, moramo da nosimo barjak regionalizacije. Ova stranka se može ponositi onim što je učinila za 19 godina, ali bi trebalo da se zapita i da li je u tom periodu mogla da učini više”, rekao je Čanak.
Proslavi rođendana LSV-a prisustvovali su predsednik Socijeldemokratske unije Žarko Korać, lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić i mnoge druge javne i političke ličnosti.
(Beta)