Skip to main content

Čanak pita s kim će Rusi pregovarati na Kosovu o gasovodu

Autonomija 16. дец 2008.
2 min čitanja

Nenad ČanakLider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak uputio je danas pitanje Ruskoj Federaciji o tome s kim će pregovarati kada gasovod Južni tok dođe do granice sa Kosovom.
„Da li će Rusija pregovarati sa Vladom Srbije ili sa Vladom Kosova, odnosno sa Mirkom Cvetkovićem ili sa Hašimom Tačijem“, naveo je Čanak u saopštenju.
On je rusku stranu upitao i da li očekuje da će Tači pokloniti kompaniju Trepča ukoliko Južni tok prođe kroz Kosovo.
Čanak je u nedelju uputio pismo ambasadoru Rusije u Beogradu Aleksandru Konuzinu u kojem ga je upozorio da Rusija pokušava da kupi „kradenu imovinu“.
Lider LSV je tada rekao da se na teritororiji Vojvodine nalaze sva nalazišta gasa i nafte, dve rafinerije, skladište prirodnog gasa, kao i 90 odsto ostale ukupne imovine NIS-a.
„Siguran sam da se slažete da oteto treba da bude vraćeno vlasnicima. Rusiji ne treba sramota kupovine kradene imovine“, poručio je Čanak ambasadoru Rusije.
On je dodao da treba očekivati da eventualni potpisani ugovor o prodaji NIS-a Rusiji bude stavljen van snage i najavio da će se LSV potruditi da to bude što pre.
Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš izrazio je danas u saopštenju za javnost zadovoljstvo zbog raskidanja ugovora o koncesiji za autoput Horgoš-Požega i poručio ruskoj strani da ista sudbina očekuje i najavljenu prodaju Naftne industrije Srbije.
„Ako je ruski ambasador, kojem smo u nedelju poslali pismo u to mogao i da posumnja, nadamo se da će ga primer koncesije u to uveriti“, naveo je Kostreš.

(Beta)