Skip to main content

ČANAK: Nije ovo put kojim Vojvodina treba da ide

Autonomija 19. сеп 2008.
4 min čitanja

Predsednik jedne od vladajućih stranaka u Pokrajini, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak ocenio je da je postojanje statuta kao najvišeg pravnoga akta APV “već samo po sebi uvredljivo za Vojvodinu”, s obzirom na to da je, kako je naveo, pre miloševićevske ere Vojvodina imala Ustav, a ne statut. U intervjuu za “Dnevnik” on je kazao i da od novog statuta ne treba očekivati jačanje stepena autonomije jer je i aktuelni Ustav Srbije donet “tako što se Vojvodinom uglavnom bavila Srpska radikalna stranka, i to isključivo pokušavajući da onemogući postojanje bilo kakvih prerogativa autonomnosti”. To su, po njegovim rečima, zakonodavna, izvršna i sudska vlast, pravo na vlasništvo i izvorne prihode.

– Pošto je to bio naum SRS-a koji se i ostvario kroz novi Ustav Srbije, sam statut APV je dosta bledunjav i, samim tim, neće moći da pomakne stvari napred kad je reč o statusu Vojvodine. Tim pre što se pitanje vlasništva sad intenzivira pošto je u toku predaja, a ne prodaja “Naftagasa” koji su stvarale generacije Vojvođana. Zato je pitanje vojvođanske imovine ono što najviše bode oči, jer kad bi se Vojvodini morala vratiti imovina, onda bi joj se morao vratiti i “Naftagas”, ali i sve drugo što su stvorili građani Vojvodine. Zato je svaka debata o ovom statutu odvraćanje pažnje građana sa suštinske teme koja glasi: imaju li Vojvođani pravo da upravljaju svojom sudbinom u domenu onog što su sami stvarali, ili nemaju? Odgovor koji daje i ovaj statut je da nemaju – istakao je Čanak.

Da li to znači da je novim statutom pitanje pokrajinske imovine moglo biti preciznije definisano s obzirom na to da je u Ustavu to pitanje samo načelno formulisano?
– Naravno da je moglo da se učini više, da se htelo da se učini više! Ovo rešenje da pokrajinsku imovinu čini ono čime sad upravljaju pokrajinski organi, ustanove i službe je hermetizacija stanja. I tu se ide čak ispod onog što je Vojvodina imala i za vreme Miloševića, a za vreme Miloševića je imala tek trunke od onog što jer imala pre puča iz 1988. godine. Ovde Pokrajinsko izvršno veće ide ispod i ovakvih ustavnih mogućnosti jer neće da se konfrotira s Beogradom. A kad je u pitanju imovina, naš ligaški problem s Beogradom je uvek isti: mi hoćemo naše pare, a i oni hoće naše pare. Kompromis tu uglavnom nije moguć.

Zašto je Liga onda ipak podržala ovaj prednacrt statuta APV?
– Zato što podržavamo sve što uopšte pominje Vojvodinu kao teritorijalno-politički subjektivitet. Ali, to ne znači da se slažemo s predloženim rešenjima. I ne znači da je ovaj statut put kojim Vojvodina treba u budućnosti da ide. Ako ne bismo podržali predloženi statut, to bi se moglo tumačiti da smo protiv. A ako bismo bili protiv, onda bismo morali da iznesemo predlog koji bi bio realan u dnevnopolitičkim okvirima. Ovo je jedino što smo mogli da uradimo u ovom trenutku, da podržimo ovaj predlog uz sve primedbe koje smo izneli.

Zašto je LSV najviše insistirao na rešenjima statuta o organizaciji pokrajinskih upravnih okruga i uključivanju Pančeva kao jednog od centra tih novih okruga?
– Zato što je odsustvo Pančeva u toj organizaciji upravnih okruga nešto što “para uši”. To je jasno govorilo o mogućnosti da se Pančevo pripoji Beogradu, što je stari plan Miloševićevog režima s početka devedesetih godina prošlog veka. To je, međutim, kasnije ispravljeno i prikazano kao tehnička greška. Ali, takve greške se ne prave. Ko god zaboravi Pančevo, to nije greška nego namera!

Da li će LSV insistirati na izjašnjavanju Skupštine Vojvodine o gasnom aranžamanu s Rusijom i povećanju rudne rente kao načinu obeštećenja Vojvodine u slučaju privatizacije NIS-a?
– Nemam saznanja o tome da bi taj predlog mogao da se nađe na dnevnom redu Skupštine Vojvodine, zato što DS kao većinska stranka u vladajućoj koaliciji, ali i u pokrajinskom parlamentu, vodi politiku iz Beograda. I niko iz Vojvodine ne sme ni da pita šta se događa u Beogradu, a kamoli da na to ozbiljnije utiče. A to je vidljivo odavno i obija nam se o glavu već dugi niz godina.

Da li je moguće da vojvođanski statut bude odbijen u republičkom parlamentu, ili, pak, da doživi preobražaj kao što je bio slučaj s takozvanim omnibus-zakonom pre šest godina?
– Omnibus-zakon je oktroisan na samoj sednici Skupštine Srbije, na najsramniji mogući način, jer je kao deo predloga usvojeno 16 amandmana o kojima Skupština Vojvodine uopšte nije ni raspravljala. A ti amandmani su se odnosili na rokove u kojima će se Vojvodini vraćati određene ingerencije. A kad nemate rokove – to znači nikada, kao što je posle i bilo. Isto važi i za ovaj statut, od kojeg Vojvodina nikakve koristi neće imati. Jedini put da se nešto promeni jeste promena Ustava Srbije koja mora da se desi u nekoj budućnosti jer stanje da na ustavnom papiru piše jedno, a da je život otišao negde sasvim drugo, ne može da traje zauvek. Neki kažu da će se Ustav Srbije menjati kad dođe do uključivanja Srbije u EU, ali ja se nadam da će to biti mnogo ranije.

Koliko je realno očekivati skore ustavne promene, s obzirom na to da je aktuelni Ustav donet pre dve godine?
– U Srbiji je uvek jedino realno tražiti nemoguće.

Pretnje lideru LSV-a

Lider LSV-a kazao nam je da do sad nije imao nikakav kontakt s nadležnim organima u vezi s učestalim pretnjama koje mu se upućuju ovih dana. Naime, juče su ponovo na Internet-sajtu “Youtube” postavljene pretnje predsedniku LSV-a Nenadu Čanku, saopštila je ta stranka.
I ovog puta, kako se navodi, Čankova glava je u centru mete, kao što je to bio slučaj i u video-klipu koji je postavljen na na ovaj sajt u nedelju, a koji je LSV već predao policiji. Iz te stranke podsećaju na to da je, u video-klipu pod nazivom “Javni poziv Srbima”, neko ko se krije pod pseudonimom “četniksrb”, uputio javni poziv na ubistvo Nenada Čanka, navodeći da bi njegov likvidator “dobio slavu velikog besmrtnog Gavrila Principa”. Snimak je propraćen narodnom pesmom u kojoj se veliča Gavrilo Princip i atentat kao sredstvo političke borbe, dok je glava Nenada Čanka bila u centru mete. Snimak je završen rečima: “Doći ćemo Čanku na vrata, zaklati ga kao Miloš Murata!”, navodi se u saopštenju. Ovog puta, pretnje su upućene i stranci LSV.
“LSV upozorava i policiju i sve nadležne da nas skorašnja istorija uči da se preko ovakvih pretnji ne sme olako prelaziti, tim pre što su one učestale, te da u svim civilizovanim zemljama ovakve pretnje nailaze na hitnu i efikasnu reakciju državnih organa”, navodi se u saopštenju.
Čanak očekuje da će u narednih nekoliko dana saznati nešto više o pozadini ovih pretnji i njihovim kreatorima.
– Ne znam šta je iniciralo ovaj talas pretnji, ali ako policija radi svoj posao, onda ne treba ni o čemu da brinem. A ako policija ne radi svoj posao, onda mi ništa ne pomaže ni da brinem – rekao je on.

(Dnevnik)