Skip to main content

Pajtić: Statut je jutro posle teške noći

Autonomija 14. окт 2008.
< 1 min čitanja

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da je usvajanje novog Statuta pokrajine obaveza prema građanima Vojvodine ali i prema novom Ustavu Srbije, koji je legitimisao Vojvodinu kao autonomnu pokrajinu. Obrazlažući Predlog statuta pred poslanicima Skupštine Vojvodine, Pajtić je rekao da „novi Statut Vojvodine nije epohalan i nije istorijski“. „On nam samo garantuje prava koje smo odavno zaslužili, ali građani ovaj Statut vide kao jutro posle teške noći. Dobro jutro Vojvodino“, rekao je Pajtić.
Prema njegovim rečima, u procesu donošenja novog Statuta nema mesta sukobu slepih stranačkih interesa, već je reč o poverenju političkih stranaka prema njenim građanima. On je dodao „da Predlog statuta nije volja političke elite, već je nasušna potreba svake žena i svakog čoveka koji u političarima vide ozbiljne i odgovorne ljude“. „Nije problem u tome što Srbija ima Vojvodinu, problem je što ih nema više. Mi smo građanima obećali evropsku Vojvodinu za sve dobre ljude i obećeli smo im upravu, brži razvoj i decentralizaciju“, rekao je pokrajinski premijer.
On je ocenio da Vojvodina želi da što pre privuče strani kapital, postane konkurentna na evropskom tržištu i hoće da učestvuje u slobodnom protoku radne snage, a kao jedan od pomaka u tom pravcu vidi mogućost osnivanja razvojne banke Vojvodine. „Apsolutno sva evropska iskustva pokazuju da je funkcionalna decentralizacija najbolji lek protiv pravne nesigursnoti, birokratskog voluntarizma i korupcije“, rekao je Pajtić. On je dodao da je decentralizacija „dobro rešenje jer se njome aktiviraju svi potencijali Srbije i stvara mogućnost za potpunu izgradnju infrasturkture Vojdine, jer je reč o dvomilionskom interesu njenih građana“.

(Beta)