Skip to main content

Bubnjević probubnjao!

Izdvajamo 06. дец 2011.
4 min čitanja

Čuli ste za onaj glagol „prolupati”? E, pa srpski sleng jezik definitivno je obogaćen još jednim glagolom istog značenja – „probubnjati”!

Jer, kako drugačije nazvati postupak glavnog urednika (sic!) lista „Zrenjanin” i člana Upravnog odbora Radiotelevizije Vojvodine (sic, sic!) Dalibora Bunjevića, koji je odlučio da kao (barem nominalni) novinar – tuži novine i novinarku?!

Taj večiti kandidat za kandidata, mladić koji menja stranačke dresove kako vetar dune, potencijalni kandidat za budućeg zamenika gradonacelnika, čovek koji je zarad sopstvene karijere tužio najboljeg prijatelja…, zapravo je paradigma današnje Srbije i mraka koji preti ne samo Zrenjaninu, nego se debelo nadvio nad našim glavama, u nameri da nas proguta.

Poslušajte, uostalom, ovaj današnji agencijski izveštaj:

Pred Višim sudom u Zrenjaninu danas je počelo suđenje po privatnoj tužbi za klevetu glavnog urednika lista “Zrenjanin” i člana Upravnog odbora Radiotelevizije Vojvodine (RTV) Dalibora Bubnjevića protiv lista “Blic” i novinarke tog beogradskog dnevnika Ane Lalić.

Bubnjević u tužbi traži 100.000 dinara za pretprljene duševne boli zbog teksta objavljenog u Blicu u maju ove godine.

Reč je o tekstu u kojem je novinarka novosadskog dopisništva „Blica” Ana Lalić prenela reakciju koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, povodom imenovanja Bubnjevića za člana Upravnog odbora RTV-a.

Bubnjević je naveo da mu je tim tekstom narušen ugled i dodao da mu je zbog njega američka ambasada u Beogradu otkazala već zakazano putovanje u SAD, na stručno usavršavanje.  

Branioci Blica i novinarke Ane Lalić kazali su da je list preneo reakciju Građanske Vojvodine i podsetili da je Bubnjevićeva kandidatura za člana UO RTV-a bila odbijena 2009. godine, nakon što je Građanska Vojvodina skrenula pažnju javnosti da je glavni urednik lista „Zrenjanin” potpisan kao šef marketinga na koricama knjige „Slučaj Nacionalni stroj”.

Autor te knjige je osuđivani Goran Davidović, koga su mediji označavali nadimkom „Firer”, bivši neformalni lider neonacističke organizacije Nacionalni stroj, čije je delovanje Ustavni sud Srbije zabranio u junu ove godine.

Branioci su ukazali da je „Blic” preneo reakciju Građanske Vojvodine na odluku Saveta Republičke radiodifuzne agencije na imenovanje članova UO RTV-a, a ne reakciju na Dalibora Bubnjevića.

Građanska Vojvodina je u tom saopštenju Bubnjevića okvalifikovala kao „pomagača” Nacionalnog stroja.  

Bubnjević je danas negirao da je imao bilo kakve veze sa promocijom sporne knjige, u kojoj su izneti i delovi neonacističkog programa Nacionalnog stroja. Rekao je da nikada nije potpisao nijedan ugovor o marketingu sa izdavačkom kućom „Art projekat”, iako se na koricama knjige „Slučaj Nacionalni stroj” nalazi njegovo ime.

Bubnjević je naveo da mu je vlasnik te izdavačke kuće Ivan Danikov „bivši prijatelj” i podsetio da je protiv njega dobio privatni spor oko sopstvenog učešća u projektu izdavanja knjige „Slučaj Nacionalni stroj”.

Svoje često pojavljivanje na promocijama knjiga tog izdavača Bubnjević je pravdao „pozivima autora” koji su ga „zvali da gostuje”.

Savet RRA je 4. maja ove godine odbio kao neblagovremeno podnet prigovor Građanske Vojvodine protiv imenovanja Bubnjevića u Upravni odbor RTV-a. Taj zahtev je potpisalo više od 40 nevladinih organizacija.  

I Sindikat RTV-a je u junu ove godine zatražio smenu Bubnjevića sa mesta člana UO RTV-a, navodeći iste argumente kao i Građanska Vojvodina.

U januaru ove godine Liga socijaldemokrata Vojvodine protestovala je zbog imenovanja Bubnjevića za člana Saveta Tehničkog fakulteta u Zrenjaninu. LSV ga je takođe označila kao „promotera neonacista”.

Autonomija prenosi i saopštenje organizacije Antifašistički front o Bubnjeviću:

Gospodo, građani i drugovi!  

Fašisti su se dosad krili pod patronatom svojih nalogodavaca i izlazili na videlo samo kad je to njihovim gazdama trebalo. Sada preuzimaju ključne pozicije i napadaju ustanove sistema.

Promoter programa zabranjene nacističke organizacije Nacionalni stroj Dalibor Bubnjević obmanjuje pravosuđe i uz pomoć svojih gazda priprema dalju infiltraciju u aparat države, uvek naklonjenije progonu levičara i boraca za radnička prava nego dokazanih nacista i njihovih medijskih opsluživača.

Dalibor Bubnjević, u štampi poznat kao “Gebels”,  kao rukovodilac prodaje knjige Gorana Davidovića Firera “Slučaj Nacionalni stroj” imenovan je za glavnog urednika lista “Zrenjanin” dok mu je osnivač bila opština Zrenjanin. Skupština Vojvodine izabrala ga je u savet Tehničkog fakulteta u Zrenjaninu; ovaj večiti ili bar dugogodišnji student Ekonomskog fakulteta izabran je u Privrednu komoru; promoter nacističke ideologije istrebljivanja “rasno inferiornih” izabran je u Upravni odbor Radio-televizije Vojvodine. Protiv njegovog izbora protestovale su desetine građanskih udruženja, nezavisnih pojedinaca, sindikat radnika Radio-televizije Vojvodine. Njegovi patroni su i ovaj put bili jači.

Sada, pred nastupajuće izbore, gazde Dalibora Bubnjevića pripremaju svom pulenu mesto zamenika gradonačelnika. Kakvog to čoveka protežiraju politikanti Goran Kaurić i Predrag Grgić?

Dalibor Bubnjević je od 2006. do 2009. vodio marketing knjige Gorana Davidovića Firera “Slučaj Nacionalni stroj” u kojoj je na strani 183 objavljen program ove zabranjene nacističke organizacije. U tom programu se traži fizičko istrebljenje pripadnika “ne-arijevskih rasa” (Jevreja, Roma i Afrikanaca). Kada je 2009. otpočeo političku karijeru, Dalibor Bubnjević je po savetu svojih patrona posle tri godine aktivnog rada na promovisanju ideja Nacionalnog stroja pokrenuo fiktivan i fingiran spor protiv urednika Firerove knjige zbog navodne zloupotrebe svog imena od strane izdavača. Spor je dobio u sudskoj farsi, pri čemu je za sve vreme procesa nastavljao da sarađuje sa izdavačem i da se javno pojavljuje na njegovim promocijama.

Dalibor Bubnjević je obmanuo pravosuđe i tera sprdnju sa nastojanjimja da se izgradi pravna država u Srbiji. Proganja i zahvaljujući svom uticaju izlaže sikaniranju u službi školske policajce koji su podneli prijavu zbog ilegalnog točenja alkohola srednjoškolcima u njegovoj radnji, koju je prijavio na ime člana porodice, a koja se nalazi tik uz Srednju tehničku skolu u Zrenjaninu. Preko svojih patrona manipuliše Savetom RRA i sprečava Skupštinu Vojvodine da ga kao dokazanog promotera nacista izbaci iz saveta Tehničkog fakulteta u Zrenjaninu.

Ako njegovi patroni nadvladaju, on će biti zamenik gradonačelnika Zrenjanina od sledećeg proleća.

Antifašistički front ne smatra da je obavio svoj zadatak ovim ukazivanjem na bar dosada uspešnu karijeru ovog promotera nacizma. Zasad Antifašistički front prilaže dokaze o falsifikovanju i fingiranju sudskog procesa između Bubnjevića i izdavača knjige i političkog programa zabranjenog Nacionalnog stroja.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

(Autonomija)