Skip to main content

Boris Dežulović novinar godine u Hrvatskoj

Jugoslavija 03. maj 2022.
2 min čitanja

"Jednu svetinju nepokolebljivo i srčano je branio celu godinu – svoj zanat, naš zanat, novinarstvo"

Novinar godine prema izboru Hrvatskog novinarskog društva (HND) je kolumnista N1 Boris Dežulović.

U velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu održana je Svečana dodela nagrada HND-a za najbolja novinarska ostvarenja u 2021. godini.

Nagrade HND-a dodeljuju se na Svetski dan slobode medija za najbolje radove objavljene od 1. januara do 31. decembra 2021. godine.

“Boris Dežulović je u svojih 35 godina bavljenja novinarstvom uvek imao svoj stav: jasan, dorečen, argumentovan. I angažovan. Upravo je taj pojam angažovanog novinarstva ovaj splitski novinar i pisac 2021. godine protegao do neslućenih granica. Njegova samo naoko obična kolumna na portalu N1 o devastaciji jedne ljupke dalmatinske uvale dobila je neočekivanu ekstenziju u obliku pokreta masovnog građanskog otpora otimačini zajedničkog dobra od beskrupuloznog moćnika, koji ima podršku najviših državnih zvaničnika. Reč je bila o tajkunu Stipi Latkoviću, koji u uvali Vruja pokraj Brela bespravno gradi turistički resort. O predsedniku Republike Zoranu Milanoviću, koji je Latkovića kao finansijera svoje kampanje, branio grčevito. I o letnjem Festivalu bespravne gradnje i devastacije prirode, koji je na noge protiv Latkovićeve samovolje digao celu Hrvatsku. Koji mesec kasnije komentarom “Jebo vas Vukovar” pokušao je da učini nemoguće: grad pretvoren u mauzolej da vrati njegovim živim stanovnicima, a državu da prestroji na kolosek normalnosti. Odmah su se na noge digle braniteljska udruženja, vladajući i desni opozicioni političari – a među njima i dobar deo onih koji te 1991. Vukovar, za razliku od Dežulovića, nisu ni videli. I držali lekcije o domoljublju, govorili o izdaji i napadu na svetinju, zgražali se zbog “sramotne objave”. Na kraju, kad se hajka stišala, a ispod svega podvukla crta, s pravom se može reći da je Dežulovićev tekst označio početak depatetiziranog, desakralizovanog, iskrenog i na činjenicama utemeljenog javnog razgovora o Vukovaru, ratu i njegovim žrtvama. Ali, još i više, o kvazipatriotskom šljamu koji na toj žrtvi parazitira uzurpirajući svačije pravo da ovu zemlju naziva svojom. Novinski pisac koji je u jednoj jedinoj godini dospeo da bude zatornik i svega srpskog – početak 2021. bio je obeležen političko-medijskom harangom koja je povedena u Beogradu nakon objave njegove knjige “Jebo sad hiljadu dinara” – i svega hrvatskog, još jednom se dokazao kao čovek kom gotovo ništa nije sveto. Ističemo gotovo, jer je jednu svetinju nepokolebljivo i srčano branio celu godinu – svoj zanat, naš zanat, novinarstvo”, stoji u obrazloženju kandidature na stranicama Hrvatskog novinarskog društva.

(N1)