Skip to main content

Juratović: Od Beograda se traži jasno izražena solidarnost, a to znači uvođenje sankcija Rusiji

Info 03. maj 2022.
< 1 min čitanja

"Počela je nova epoha, kada se mora jasno reći ko je na kojoj strani"

Poslanik nemačkog Bundestaga Josip Juratović izjavio je danas u Beogradu da se, što se tiče napada Rusije na Ukrajinu, traži jasno izražena solidarnost, što znači sankcije protiv Moskve.

U kom obliku bi Srbija mogla da sprovodi sankcije je pitanje za Beograd, ocenio je Juratović, koji je i predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva za Zapadni Balkan.

Nemamo interes da oslabimo Beograd, ali imamo interes da Srbija, kao buduća članica Evropske unije, verodostojno sarađuje sa slobodnim svetom, rekao je Juratović novinarima.

Juratović je ocenio da je Srbija već napravila važan korak ka verodostojnoj saradnji, kada je podržala rezoluciju Ujedinjenih nacija o osudi ruske invazije na Ukrajinu, i da sada treba takav stav dosledno da zastupa.

„Pokazalo se da ratovi 20. veka nisu prošlost za EU, već realnost. Počela je nova epoha, kada se mora jasno reći ko je na kojoj strani – ili smo za demokratiju i demokratske vrednosti ili smo na strani autokrata i okupatora“, poručio je Juratović.

Odgovarajući na pitanje da li je, u slučaju Srbije, na stolu ubrzanje evrointegracija, a u kontekstu velike zavisnosti od snabdevanja ruskim gasom, Juratović je izjavio da je, ako Beograd verodostojno želi u EU, sada trenutak da „iskreno sa nama razgovara o svojim dilemama“.

„Ne želimo da od Srbije napravimo žrtvu. Isto tako iskreno ćemo razgovarati i sa ostalim državama regiona. Moramo i jedni i drugi da ubrzamo procese, kada je reč o evrointegracijama“, naveo je Juratović.

Na pitanje o sutrašnjem sastanku nemačkog kancelara Olafa Šolca sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Juratović je odgovorio da je “sve što Šolc kaže dobro promišljeno i toga se Nemačka drži“.

Kod nas nema spoljne politike partija u vladajućoj koaliciji. Ono što se kaže “prema spolja” je stav Nemačke“, izjavio je Juratović.

(FoNet, foto: N1)