Skip to main content

Alisa Kockar (DS): Stvoreno je neprijateljsko i opasno okruženje za novinare u Srbiji

Info 03. maj 2022.
< 1 min čitanja

"Nekažnjivost ili blage kazne stvorili podsticajnu klimu u kojoj se vinovnici napada osećaju komforno"

Portparolka Demokratske stranke (DS), Alisa Kockar, izjavila je povodom današnjeg Dana slobode medija da je „režim Aleksandra Vučića usavršio metode za diskreditaciju medija i prikrivanje istine“, tako da „više nijedan novinar nije siguran“.

„Stvoreno je neprijateljsko i opasno okruženje za novinare koji rade u interesu građana“, ocenila je Kockar i navela: „pritisci, zastrašivanja, provlačenje kroz tabloidno blato, pretnje, fizički napadi, ugrožena bezbednost novinara i njihovih porodica, pretnje smrću, zloupotreba zakona u vidu tužbi i pravnih procesa koji za svrhu imaju pritisak na kritički pristup nezavisnih medija i opterećivanje visokim troškovima“.

Dodala je da su ubistva novinara i neprivođenje pravdi odgovornih, nekažnjivost ili blage kazne, stvorili podsticajnu klimu u kojoj se vinovnici napada i zastrašivanja osećaju komforno, čime se poručuje da je takvo ponašanje prihvatljivo.

Portparolka DS je ukazala da „sve dok Srbiju bude vodio Aleksandar Vučić – realizator ‘Šešeljevog’ Zakona o informisanju, ministar informisanja u vladi Mirka Marjanovića, Srbija će bauljati u medijskom i svakom drugom mraku“.

Dodala je da je zato zadatak DS-a da insistira na tome da predstavnici medija slobodno i dostojanstveno rade svoj posao.

Građani Srbije treba da čuju da je Srpska napredna stranka samo političko krilo organizovanog kriminala, da znaju i za Staniku Gligorijević, i za Cvijana, i Obradovića, i Ivanovića, a ne samo ono što im Pink, Hepi i RTS serviraju kao stvarnost u Srbiji,“ poručila je portparolka Demokratske stranke, Alisa Kockar.

(Beta, foto N1)