Skip to main content

Boljević: Porfirije i sveštenici protivzakonito ušli i boravili u CG; Podnijeta krivična protiv Abazovića, Brđanina, Rakonjca…

Jugoslavija 04. avg 2022.
4 min čitanja

Vještak za elektroniku, telekomunikacije i vazduhoplovstvo Predrag Boljević, podnio je Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu jer je 3. avgusta, većem broju stranih državljana omogućeno da sa državnim vazduhoplovom policijskih snaga Republike Srbije, na neovlašćenom mjestu, neovlašćeno uđu, borave i vrše privrednu djelatnost na tertitoriji Crne Gore, bez predhodno pribavljene saglasnosti i znanja Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane Crne Gore i bez provjere ulaska i izlaska iz CG.

Kako stoji u obrazloženju krivične prijave, prema zvanično objavljenim podacima u štampanim i elektronskim medijima dana 03.08.2022. godine patrijarh srpski Porfirije i apostolski administrator Đakovačke eparhije sa većim brojem sveštenih lica je, koristeći vazduhoplov policijskih snaga Republike Srbije, neovlašćeno, bez predhodne najave i dozvole Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane Crne Gore, kako je propisano u ćlanu 16 stav 1 i 3 alineja 1 Zakona o vazdušnom saobraćaju.

”Zloupotrebom službenog položaja rukovodnog NN lica u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd i Dežurnog lica u terminalnoj kontroli leta Podgorica dana 03.08.2022. godine u periodu od 07:00 do 17:00, koje je vršilo poslove kontrole i nadzora vazdušnog prostora Crne Gore, omogućili su nezakonit prelet stranog državnog vazduhoplova teritorije Crne Gore i slijetanja van dozvoljenih graničnih prelaza i van dozvoljenih opertativnih površina za slijetanje helikoptera uz ugrožavanje bezbjednosti stanovništva odobrenjem rute iznad stambene zone u reonu naselja Zlatica, Stara Zlatica, Murtovina i Masline u Podgorici i slijetanjem u reonu Centra za obuku policije u nasljeu Murtovina direktno su ugrozili živote i imovinu nedefinisanog broja crnogorskih građana preko čijih stambenih i poslovnih jedinica su obavljali let”, stoji u obrazloženju.

Kako navodi dokazi se nalaze u Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu odbrane.

”Odnosno prema saznanjima sa kojim raspolažem ova ministarstva nijesu dobila, niti ista procesuirala, bilo kakav akt policije Republike Srbije kojim se od njih traži neophodna dozvola i saglasnost za ulazak i boravak njihovog vazduhoplova na teritoriji i u vazdušnom prostoru Crne Gore, a što je zakonska obaveza bez koje državni vazduhoplovi druge države nesmiju pristupiti u vazdušni prostor Crne Gore. Dokumentacija Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo, kao i dokumentacija terminalnae kontrole leta Podgorica iz koje se može utvrditi identitet NN lica koje je omogućilo ili koja su omogućila neometan pristup strane državne letilice sa stranim državljanima u vazdušni prostor Crne Gore, bez pribavljanja i bez znanja Ministarstva Vanjskih poslova i Ministarstva Odbrane Crne Gore”, ističe se u prijavi.

Kako Boljević u prijavi dalje navodi, ulazak, boravak i odlazak navedenih lica suprotno članu 7 Zakona o strancima, organizovan je koristeći asistenciju i saglasnost Predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića na čiji poziv je i organizovan dolazak pomenutih lica, u kordinaciji i pod zaštitom direktora policije Crne Gore Zorana Brđanina, i u neposrednoj realizaciji njemu podređenih službenika.

Boljević kao dokaz navodi izjave objavljene u medijima sad već bivšeg načelnika granične policije g. Vaska Akovića, iz kojih se, kako tvrdi, zaključuje o činjenju njemu nadređenog Dragana Klikovca, V.D. pomoćnika Direktroa Uprave policije za Sektor granične policije i njemu podređene Aleksandre Đukić, rukovodioca stanice pogranične policije na aerodromu Podgorica.

U dokaze je uvrštena i dokumentacija Uprave policije o načinu i koordinaciji organizacije dolaska u Crnu Goru Njegove Svetosti Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovački i Patrijarha srpskog gospodina Porfirija i apostolskog administratora Đakovačke eparhije sa većim brojem sveštenih lica.

Izjave učesnika i drugih policijskih službenika koji imaju saznanje o načinu organizacije predmetnog događaja.

Dokumentacija Aerodroma Crne Gore, Aerodrom Podgorica, o licima koja su rukovodila i koordinirala dolazak i odlazak Njegove Svetosti Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovački i Patrijarha srpskog gospodina Porfirija i apostolskog administratora Đakovačke eparhije sa većim brojem sveštenih lica sa Aerodroma Podgorica mimo zvaničnog protokola i bez vršenja granične kontrole, protivno svim zakonskim propisima koji se primjenjuju na štićene ličnosti prilikom boravka i odlaska iz Crne Gore.

Krivična prijava je podnijeta protiv:

  1. Dritana Abazovića, Predsjednika Vlade Crne Gore, kao organizatora;
  2. Zorana Brđanina, direktora policije kao neposrednog rukovodioca;
  3. Miloša Rakonjca, V.D. pomoćnika direktora za Sektor policije posebne namjene kao neposrednog izvršioca;
  4. Dragana Klikovca, V.D. pomoćnika Direktroa Uprave policije za Sektor granične policije kao neposrednog izvršioca;
  5. Aleksandrom Đukić, rukovodica stanice pogranične policije na aerodromu Podgorica kao neposrednog izvršioca;
  6. NN rukovodnog lica u Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd kao neposrednog izvršioca;
  7. Dežurnog lica u terminalnoj kontroli leta Podgorica dana 03.08.2022. godine u periodu od 07h00m do 17h00m kao neposrednog izvršioca,
  8. NN lica zaposlenih u Aerodromima Crne Gore, Aerodrom Podgorica kao neposrednog izvršioca.

Delegacija SPC ušla u Crnu Goru u skladu sa zakonom, saopštila policija

Iz Uprave policije (UP) Crne Gore saopšteno je 4. avgusta da je delegacija Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarha Porfirija prethodnog dana u Crnu Goru ušla u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli.

Patrijarh Porfirije je juče iz Beograda stigao u Podgoricu helikopterom. Iako je zvaničan granični ulaz za dolaske vazduhoplovom aerodrom, Porifirije i sveštenstvo su sletjeli u policijski kamp u podgoričkom naselju Zlatica, gdje su ih čekala vozila kojima su prebačeni do vile Gorica.

U vili je patrijarh Porfirije sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem, bez najave i prisustva medija, potpisao Temeljni ugovor, čemu se protivi dio crnogorske javnosti, smatrajući ga štetnim po nacionalne interese.

Nakon potpisivanja, delegacija SPC sa Portfirijem se preko podgoričkog aerodroma helikopterom vratila u Srbiju.

Policija tvrdi da je izvršena kontrola njihovog prelaska državne granice na području policijskog kampa na Zlatici, a da je pri povratku granična kontrola izvršena na Aerodromu Podgorica.

Iako su u Crnu Goru ušli mimo graničnog prelaza, iz policije tvrde i da je prelazak državne granice “u oba slučaja evidentiran u bazi podataka granične policije Aerodrom Podgorica”.

O ovom aranžmanu nije bio upoznat regionalni šef granične policije Vasko Aković. Mediji su objavili da je on zbog toga podnio ostavku. Premijer Dritan Abazović je na konferenciji za novinare 4. avgusta ponudio drugačije objašnjenje.

Upitan o ostavci Akovića, Abazović je ustvrdio da je državni vrh obaviješten o dolasku štićene ličnosti (Porfirija i sveštenika SPC), a da je UP “obavila besprekoran posao”.

“On (Aković) ima lični problem jer je znao da na tom mjestu ne može da ostane, pa je onda ovo politički iskoristio da navodno dolazak patrijarha predstavi kao nešto”, rekao je Abazović.

On je dodao da za Akovića “ima pitanje što se radi sa švercom na prekograničnim prelazima”, bez objašnjenja na što konkretno misli.

UP je saopštila da će o daljem angažmanu Akovića biti odlučeno shodno zakonu.

(Antena M / Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)