Skip to main content

Trajković: Cilj saveza Vučić-Rama-Abazović nije uvođenje Crne Gore u Otvoreni Balkan, nego njeno rasparčavanje

Jugoslavija 04. авг 2022.
2 min čitanja

Premijer Dritan Abazović sarađuje sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom, kako bi destabilizovao i rasparčao Crnu Goru, ocijenila je političarka Rada Trajković za Gradsku televiziju. Prema njenim riječima, potpisivanje ugovora sa Crkvom Srbije mimo javno izrečenih obećanja, pored drugih poteza Abazovića, pokazuju da on želi da minira evropski put Crne Gore.

Optužbe premijera Dritana Abazovića da gradonačelnik Ivan Vuković od Podgorice želi da napravi sjever Kosova su zapravo projekcija, ocjenjuje Trajković, jer je upravo Abazović potpisao sporazum koji ima za cilj podjelu, sukobe i antagonizme među građanima Crne Gore.

„On je suštinski izrekao ono što on radi. Njegov projekat ili plan. Kako drugačije razumeti ovo što je juče uradio? Potpisao je sporazum netransparentno, mimo dogovora, mimo volje građana čiji je premijer. Te etikete fašizma i te teške reči, to je vokabular onih koji suštinski rade u stvari neke stvari koje izazivaju te nacionalne emocije, što je zaista za nas sve teško jer je on je gotovo obećao javno da trećega neće biti ništa potpisano, a to je uradio mimo javno izrečenog obećanja“, kazala je Trajković.

Potpisivanje ugovora sa Crkvom Srbije, smatra, nije interes Crne Gore, već predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

„On je zaista postao potpuno čovek kome se ne može verovati i odradio posao ne u ime države koju zastupa, nego u ime interesa države, a ne bih rekla ni države, nego Vučića, koji je ovim potpisom hteo da pokaže da on dominira iznad institucija Crne Gore, da dominira iznad predsednika Crne Gore, i da kontroliše strateški važne tačke, kao što jeste i aerodrom u Podgorici“, smatra Trajković.

Patrijarh Crkve Srbije Porfirije Perić, ističe, u Crnu Goru je došao na nelegalan način i mimo svake procedure, kako bi potpisao ugovor u funkciji razdvajanja vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

„ Ja mislim da na ovaj način Porfirije je pokazao ono što suštinski jeste, da on nije duhovnik svih hrišćana pravoslavne veroispovesti. On je suštinski partijski čovek koji ispred SNS-a nažalost radi i učestvuje u ilegalnim projektima koji zaista ne doliče čoveku koji sebe naziva srpskim patrijarhom“, dodaje Trajković.

Mitropolit Crkve Srbije Joanikije Mićović, sa druge strane, nema harizmu prethodnika Amfilohija Radovića, podsjeća Trajković.

„Pa ja mislim da je u Crnoj Gori bilo nerazumevanje prema mitropolitu Amfilohiju. On je bio štit i on je bio partner državi u smislu zaštite državnih interesa i samostalnosti Crne Gore. Taj štit više ne postoji. Tako da će se to najverovatnije odraziti i na buduće izbore, i u tom smislu ja mislim da svi koji se bore za državu i za njene granice će se opredeliti da ova vlast što pre ode, i da se potpiše dostojanstveni sporazum koji bi spajao ljude i na jedan normalan način“, kazala je Trajković.

Trajković ocjenjuje da su potezi Abazovića, koji je u dosluhu sa Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom, miniranje evropskog puta Crne Gore.

„Dva projekta koja gospodin Abazović u tajnosti priprema i odrađuje, i evo odradio je Temeljni sporazum, i projekat oko aerodroma u Podgorici i u Tivtu, i sporazum kojim želi da preda te aerodrome oligarhu Edija Rame, nažalost, govori da Abazović očigledno želi da uveze uticaj Rame i Vučića u Crnu Goru i na taj način uvede Crnu Goru u projekat rasparčavanja Crne Gore, a ne u Otvoreni Balkan“, poručuje Trajković i dodaje da se mora naći način da se izbjegne rušenje države Crne Gore.

(Gradski portal, Foto: N1)