Skip to main content

Biti Evropljanin znači menjati se

Aktuelno 29. jun 2011.
2 min čitanja

Milica Delević je u razgovoru za novosadski Dnevnik rekla da se podaci sakupljaju i iz dana u dan sve više obaveza se ispunjava, ali da u ovom trenutku ne može da kaže tačan procenat ispunjenja Akcionog plana.
Uskoro će, kako je najavila, izaći i istraživanje javnog mnjenja, koje Kancelarija sprovodi s agencijama, koje će pokazati koliko su građani Srbije u godini kada očekujemo status kandidata za punopravno članstvo u EU evroskeptici, koliko prezasićeni, kakva su im očekivanja od Evrope i kolika je podrška ulasku u Uniju.
Govoreći o dinamici Skupštine Srbije u domenu usvajanja zakona potrebnih za sticanje kandidature, Delević je ocenila da je učinak Skupštine veoma pozitivno ocenjen i u Akcionom planu i uopšte.
„Vidimo, prvo, veliku promenu u načinu rada parlamenta od formiranja ove vlade do sada, nema zakona koji čekaju na usvajanje u Skupštini, promenjen je Poslovnik, sve češća je praksa otvorenih sednica odbora na kojima se onda raspravlja i razmatra neki zakon koji jeste važan za evropsku agendu, ali je i od uticaja na svakodnevni život građana.“
Delević je podsetila da je Skupština bila inicijator nekih važnih promena, kao što su izmene Zakona o izboru narodnih poslanika na način koji sprečava blanko ostavke i reguliše ulazak u parlament na osnovu redosleda na listi. I čini mi se da Skupština beleži pluseve.
Ona smatra da sama činjenica da Skupština očekuje da joj Vlada dostavi predloge neophodnih zakona jeste minus, imajući u vidu koliko su oni važni, ali još, kako je istakla, ima prostora da stignu.
Komentarišući evroskepticizam među građanima Srbije, Delević je ocenila da opada idealizam, ali ne i svest o tome da je pravac kretanja ka EU važan. Dobijanje statusa kandidata, istakla je Delević, nije događaj nego proces u kome sve i svako mora da se menja.

„Hoćete li vi postati veći Evropljanin ako dobijemo status kandidata 9. decembra ili ne? To je jedan proces, a ne događaj. Znači, koliko ćete vi biti veći Italijan 9. decembra, toliko će i Srbija biti veći Italijan. Dakle, pitanje je koliko će svako od nas da se promeni“, istakla je ona.
„Status kandidata nije ono gde ćemo svi da budemo lepi, mladi, bogati i večno srećni“, ukazala je Delević.

(Dnevnik)