Skip to main content

Bešlin: Cilj raspada PES-a je zaustavljanje evropskog puta Crne Gore

Jugoslavija 04. мар 2024.
2 min čitanja

"Jasno je da sada više nije riječ o NATO-u, sadaje cilj zaustaviti zemlje Zapadnog Balkana u pridruživanju Evropskoj Uniji"

Cilj raspada Pokreta Evropa sad je zaustavljanje evropskog puta Crne Gore – ocijenio je za Antenu M isoričar Milvoj Bešlin.

Dodaje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić katalizator odnosa na crnogorskoj političkoj sceni te da su razni faktori uticali na Jakova Milotovića da napusti PES.

„Dakle, ideja je bila sad u trenutku kada je Crna Gora zaista dobila vrlo jasnu agendu koja govori o tome da je njen put, odnosno učlanjenje u EU realno i moguće, da je sad potrebno izazvati političku nesabilnost. Po istom modelu je zapravo Vučićev režim djelovao i u vrijeme vlade Dritana Abazovića. Dakle, sada kada se vidjelo da se otvara jasna evropska perspektiva za Crnu Goru, pod tom vladom vi imate potpuni raspad, imploziju ključne vladajuće stranke, koja pred našim očima se dekomponuje, što izaziva jednu veliku nestabilnost i samim tim pada u vodu čitava ona priča o nekom brzom učlanjenju“, navodi Bešlin.

Podvlači da je jasan cilj režima u Beogradu, a to je da zaustavi Crnu Goru u evropskim integracijama.

„Jasno je da sada više nije riječ o NATO-u, sada je cilj zaustaviti zemlje Zapadnog Balkana u pridruživanju Evropskoj Uniji„, ističe Bešlin.

Kaže da nema optimizma da će se dio PES-a sa Spajićem na čelu okrenuti državnim interesima.

„I zaista unutar samog PES-a i u tim njihovim međusobnim sporenjima nismo vidjeli jasne ideološke koncepcije i jasne zaokružene vrijednosne orjentacije. Dakle, ovo je djelovalo i djeluje kao jedan lični obračun, kao jedna dosta beskrupulozna borba za moć“, navodi Bešlin.

Upitan da li sukob Spajića i Milatovića podsjeća na sukob između Đukanovića i Bulatovića, Bešlin odgovara odrično.

„Ne, današnji sukob apsolutno se razlikovao u odnosu na taj spor Bulatović-Đukanović iz 1996. godine. Zbog toga što se tada vrlo jasno i precizno znalo koje vrjednosne orjentacije i koje je političke koncepcije stoje iza Momira Bulatovića i koja je iza Mila Đukanovića. I znalo se ako jedna struja pobijedi šta to znači, ako pobijedi druga struja šta to znači. Dakle, to su zaista bile suštinski suprotstavljene i do kraja zaokružene političke koncepcije. Danas vi to ne možete da vidite, vi danas možete da vidite samo jedno, u verbalnom smislu valjanje u blatu, a da iza toga teško da možete da naslutite suštinske razlike„, ističe Bešlin.

Govoreći o popisu u Srbiji, Bešlin ocenjuje da je popis pokazao da se Srbija ideološki, politički i nacionalno homogenizuje i da su brojne nacionalne zajednice pred iščeznućem, te da je najviše smanjen broj Crnogoraca.

„Ali tu su posebno ipak na udaru bili Crnogorci, zato što je to dvojstvo identitetskog koje je postojalo kod jednog značajnog broja crnogorskih građana,odnosno građana Srbije koji su se identitetski izrašnjavali kao Crnogorci, posebno povećano posle 2019. godine i početka litija gdje ste vi imali od donošenja novog Zakona o slobodi vjerovispovijesti u Crnoj Gori jednu konstantnu anticrnogorsku histeriju u gotovo svi medijima u Srbiji. U opozicionim medijima je ta kampanja bila nešto manje uočljiva, bila je svakako manje agresivna, nije bila tako otvorena, šovinistička i rasistička, dok je u medijima pod Vučićovom kontrolom ta anticrnogorska histerija od donošenja novog zakona, od vremena litija, pa onda naravno promjene vlasti u Crnoj Gori, bila zaista takva, pa se kao što vidimo ogroman broj građana Srbije koji su se na prethodnom popisu izjašnjali kao Crnogorci, sada izrašnjali kao Srbi“, zaključuje Bešlin.

(Antena M)