Skip to main content

Berbok u Ljubljani: Zabrinutost zbog tendencija nacionalističke propagande u Srbiji

Jugoslavija 05. dec 2023.
3 min čitanja

"Kada govorimo o proširenju, jasno je da ne možete sedeti na dve stolice istovremeno"

Uoči parlamentarnih izbora u Srbiji, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izrazila je „ogromnu zabrinutost zbog tendencija nacionalističke propagande“ u toj zemlji, prenosi danas Dojče vele.

Ona je govorila u Ljubljani, gde se nalazi u poseti, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenačkom ministarkom spoljnih poslova Tanjom Fajon.

Berbok se osvrnula na odnos rukovodstva u Beogradu prema Evropskoj uniji i njegove bliske veze s Rusijom.

„Kada govorimo o proširenju, jasno je da ne možete sedeti na dve stolice istovremeno“, rekla je ona.

Naglasila je da pregovori o pristupanju moraju da budu praćeni posvećenošću miru, bezbednosti i vrednostima Evropske unije.

„Zato sam izuzetno zabrinuta zbog najnovijih dešavanja, posebno u Srbiji, u vezi s tendencijama nacionalističke propagande“, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova.

Stav Srbije, kaže, utiče i na dalju saradnju te zemlje i Evropske unije. „To takođe znači da pažljivo pratimo nove izbore u Srbiji“, rekla je Berbok.

„U Evropi ne može biti sivih zona“, odgovorila je Berbok na pitanje postavljeno tokom konferencije za novinare koje se odnosilo na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, kao i na ruski uticaj u toj zemlji, prenosi Dojče vele.

„U vreme kada ruski predsednik, koji u svom imperijalnom ludilu napada ne samo Ukrajinu, već i mirovni poredak Evrope, mora biti jasno da se zalažemo za mir“, rekla je šefica nemačke diplomatije.

Dodala je da je to pokazalo 55 država na nedavnom sastanku OEBS-a u Skoplju, a to se još više odnosi na samu Evropsku uniju. „Naša saradnja je naše životno osiguranje“, naglasila je Berbok.

Vlada Srbije, kako je naglasila, mora da primeni preporuke OEBS-a u vezi s demokratskim institucijama i ljudskim pravima.

Berbok, koja je političarka nemačkih Zelenih, posebno je ukazala na „dosadašnji neuspeh da se garantuje jednak pristup medijima svih političkih kandidata“, a govorila je i o pritiscima na birače i zloupotrebi javnih funkcija i resursa od strane vlade Srbije.

„Zato je važno da pažljivo pratimo te stvari i kada je reč o ovim izborima“, naglasila je Berbok.

Berbok i Fajon pružile su uveravanja da će pogurati dalje pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

„To proširenje je geostrateška neophodnost“, naglasila je Fajon.

Pritom je veoma važno da se, istovremeno s procesom pristupanja Ukrajine, Moldavije i Gruzije Evropskoj uniji, ne zaboravi Zapadni Balkan.

„Agresija u Ukrajini značajno je povećala bezbednosne rizike u zemljama Zapadnog Balkana“, upozorila je slovenačka ministarka.

Fajon se ujedno požalila zbog odlaska velikog broja mladih ljudi iz zemalja Zapadnog Balkana, što je rezultat nedostatka perspektive. „Oni više nemaju poverenja u ovaj procesa proširenja“, objasnila je Fajon.

Posebnu dinamiku procesu proširenja, kako je rekla, daće predstojeći izbori u Srbiji. „Nadam se da će izbori biti demokratski i transparentni“, kao i da će „EU do kraja godine poslati važne signale Zapadnom Balkanu“, rekla je Fajon.

Fajon očekuje, pre svega, napredak u pristupnim pregovorima sa Bosnom i Hercegovinom i ukidanje viznog režima za Kosovo.

„Do kraja decenije treba da preduzmemo dalje korake u pogledu proširenja na Zapadni Balkan“, poručila je slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon.

Zemlje Zapadnog Balkana apsolutno i potpuno pripadaju Evropskoj uniji

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock poručila je uoči posjete Sloveniji da zemlje Zapadnog Balkana u potpunosti pripadaju Evropskoj uniji i da je cilj Njemačke jačanje EU u kojoj će biti i zemlje regije.

“U svijetu u kojem se krize i sukobi preklapaju u neposrednom susjedstvu Evrope, potrebna nam je Evropska unija koja će sutra i prekosutra djelovati brzo i odlučno i ostati sigurnosno sidro za sve nas u Evropi. Njemačka i Slovenija su ujedinjene u tome da ojačamo našu zajedničku Evropu, učinimo je prikladnom za budućnost i uključimo zemlje Zapadnog Balkana u našu sredinu. Za nas je jaka Evropska unija, baš kao i NATO, nezamjenljivo životno osiguranje u neizvjesnim vremenima”, navela je Baerbock u saopštenju objavljenom na stranici njemačkog Ministarstva vanjskih poslova.

Ona je poručila da zemlje Zapadnog Balkana “potpuno i apsolutno” pripadaju Evropskoj uniji.

“To nisu samo prazne riječi. To je u našem sigurnosnom interesu – u Ljubljani, u Berlinu i u cijeloj Evropi. Da bi se to ostvarilo, neophodne reforme moraju da budu završene u zemljama koje žele da postanu dio evropske porodice. Istovremeno, EU mora da održi svoju riječ i preduzme korake u procesu proširenja, kada se za to steknu uvjeti”, navela je Baerbock.

Ona je dodala da zbog “ruskog imperijalizma u srcu Evrope”, EU ne može da priušti “sive zone”.

“Zajedno sa Slovenijom radimo na reformama u EU kako bismo postavili kurs za proširenu Uniju. Napredak u politici proširenja i unutrašnje reforme EU moraju ići ruku pod ruku”, naglasila je šefica njemačke diplomatije.

(AJB/Beta, foto: dpa)