Skip to main content

Bečei: Sporazum sa Rusijom može da udalji Srbiju od EU

Autonomija 16. дец 2008.
< 1 min čitanja

becei.jpgPoslanik u Evropskom parlamentu iz Mađarske Žolt Bečei izjavio je da energetski sporazum Srbije sa Rusijom može da proizvede političke probleme sa Evropskom unijom.
„Neuobičajeno je da država u fazi pridruživanja EU poput Srbije sklapa sporazume s državom koja nije član EU i na taj način suštinski drugačije definiše svoju energetsku budućnost nego što to EU predviđa“, rekao je Bečei za današnji novosadski „Građanski list“.
Prema njegovim rečima, Srbija ne može „sedeti na dve stolica“. „Vaša država je već u nekoj fazi pridruživanja EU pa nije uobičajeno da država koja nije član EU obavlja veliku kupovinu u Srbiji u strateško važnoj industrijskoj grani kao što je gas i nafta“, kazao je Bečei.
On je podsetio da članice EU nastoje da zajedno izgrade energetsko-politički sistem na bazi solidarnosti.
Bečei je kritikovao i sporazum o slobodnoj trgovini koji je Srbija potpisala sa Rusijom i Belorusijom i ocenio da će on otežati približavanje Srbije Evropskoj uniji.
„To bi mogao biti tehnički problem ukoliko Rusija pristupi Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a nije ni daleko od toga, jer bi tad od EU mogla tražiti nadoknadu štete koju će pretrpeti na srpskom tržištu kad Srbija postane član EU“, naveo je Bečei.

(Beta)