Skip to main content

BBC: Odbijanje Moskve da produži vizu novinarkli je napad na slobodu medija

(Pod) razno 14. авг 2021.
< 1 min čitanja

Bi-Bi-Si (BBC) je osudio odluku ruskih vlasti da ne produže vizu dopisnici iz Moskve, ocenjujući potez kao napad na slobodu medija.

Ruski informativni tv kanal „Rusija 24“ javio je kasno u četvrtak da dopisnica BBC Sara Rejsnford mora da napustiti zemlju do kraja meseca, pre nego što joj istekne viza. Naveo je da je odluka ruskog ministarstva spoljnih poslova predstavlja odmazdu zbog odluke Velike Britanije da odbije zahteve za vize ruskim novinarima.

„Proterivanje Sare Rejnsford direktan je napad na slobodu medija koji bezrezervno osuđujemo“, rekao je generalni direktor BBC Tim Dejvi u saopštenju.

„Sara je vrsna i neustrašiva novinarka. Tečno govori ruski, a njeni izveštaji o Rusiji i bivšem Sovjetskom savezu su nezavisni i sveobuhvatni“, navedeno je u saopštenju.

Rejsnford je prvi put došla u bivši Sovjetski Savez pre skoro trideset godina, izveštavala je iz Rusije, u Moskvi je od 2014. Bila je dopisnica iz Havane, Madrida i Istanbula.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova napisala je na Telegramu da je „sve detaljno objašnjeno“ predstavnicima BBC-ja.

Ona je optužila da je London ignorisao upozorenja ruskog Ministarstva spoljnih poslova da će „preduzeti odgovarajuće mere“ kao odgovor na progon ruskih novinara u Britaniji“.

BBC je apelovao na ruske vlasti da razmotre svoju odluku.

Odnosi Rusije sa Zapadom su na najnižem nivou od Hladnog rata, nakon što je Moskva 2014. godine pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim, optužbi za rusko mešanje u izbore, za hakerske napade i druge tenzije.

Vlada u Londonu više je puta kritikovala kršenja ljudskih prava u Rusiji, posebno hapšenje Alekseja Navaljnog, istaknutog kritičara Vladimira Putina i borca protiv korupcije.

(Beta)