Skip to main content

Novo upozorenje Vašingtona na rizik od ekstremističkog nasilja

Planeta 14. avg 2021.
< 1 min čitanja

Američka vlada ponovo je upozorila na “pojačanu atmosferu terorističkih pretnji”, posebno u vreme kada se SAD približavaju 20. godišnjici ’11. septembra’, terorističkog napada na Njujork i Vašington.

Američko Ministarstvo unutrašnje bezbednosti sinoć je izmenilo antiterorističko upozorenje od januara, izdato posle napada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa na zgradu Kongresa, kada su prvi put bile pomenute unutrašnje pretnje.

Upozorenje je takođe izmenjeno u maju zbog “ekstremističkih” rizika i mogućnosti nasilnih napada zbog ukidanja zdravstvenih restrikcija zahvaljujući napretku u suzbijanju pandemije.

“Ti ekstremisti bi mogli da iskoriste pojavu novih sojeva kovida-19 i da vide potencijalno vraćanje zdravstvenih restrikcija širom SAD kao motiv za sprovođenje napada”, navelo je Ministarstvo ocenjujući da “faktori stresa vezani za pandemiju” mogu “doprineti porastu nasilja ove godine”.

U upozorenju se dodaje da je uoči godinjišnjice napada od 11. septembra Al Kaida na arapskom poluostrvu nedavno objavila svoje prvo obaveštenje na engleskom u poslednjih četiri godine u svom propagandnom časopisu “Inspajer” (Inspire). To, prema Ministarstvu, ukazuje da strane terorističke organizacije “nastavljaju napore da indoktriniraju osobe koje su u SAD i koje su moguće podložne uticaju nasilnih ekstremista”.

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost, formirano posle napada od 11. septembra 2001. redovno izdaje ovu vrstu upozorenja.

(Beta, foto: Pixabay)