Skip to main content

Batut: Karantin za bliske kontakte zaraženih skraćen sa 14 na 10 dana

Vesti 06. jan 2022.
2 min čitanja

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ usvojio je izmene mera koje se odnose na skraćenje trajanja karantina u kućnim uslovima za bliske kontakte kovid-19 pozitivnih osoba sa 14 na 10 dana, kao i izmene kriterijuma za izuzeće od mera karantina posle bliskog kontakta.

Mera karantina u kućnim uslovima za sve identifikovane bliske kontakte kovid-19 slučajeva sprovodi se u trajanju od 10 kalendarskih dana od momenta poslednjeg kontakta, objavljeno je na sajtu Instituta.

Posle isteka deset dana, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti, karantin se prekida bez testiranja.

Datum poslednje izloženosti, odnosno poslednjeg kontakta sa kovid-19 slučajem je nulti dan.

Karantin se može prekinuti posle sedmog dana, uz negativan rezultat PCR testa urađenog o sopstvenom trošku.

Uzorak za PCR test se može uzeti najranije šestog dana od početka karantina.

Svi kontakti kojima je propisana mera karantina su u obavezi da se do isteka 14 dana od dana poslednjeg kontakta sa kovid-19 slučajem strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite – nošenje zaštitne maske uvek kad se u zatvorenom prostoru boravi sa drugim osobama u istoj prostoriji, kao i na otvorenom ukoliko se ne može održavati odstojanje od najmanje dva metra od drugih osoba, pranje i dezinfekcija ruku, izbegavanje okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Od mere karantina posle bliskog kontakta sa kovid-19 slučajem su izuzete sve osobe koje imaju dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti kovid-19, kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana od poslednje doze vakcine.

U karantin ne moraju osobe koje imaju dokaz o preležanoj zaraznoj bolesti kovid-19 u vidu pozitivnog REAL TIME PCR testa na SARS-CoV-2 ili testa za detekciju antigena SARS-CoV-2, ne mlađeg od 14 i ne starijeg od 210 dana od dana uzorkovanja.

Ukoliko je test za detekciju antigena SARS-CoV-2 urađen u laboratoriji u privatnoj svojini, odnosno nije upisan u informacioni sistem covid.rs, uz rezultat testa se mora posedovati izveštaj lekara iz kovid ambulante ili izveštaj o hospitalizaciji, otpusna lista, u kojima se potvrđuje dijagnoza bolesti kovid-19 u periodu kada je izvršeno testiranje, radi prihvatanja dokaza za potrebe oslobađanja od obaveze karantina/karantina u kućnim uslovima.

Uvažava se i pozitivan rezultat serološkog testiranja na SARS-CoV-2 S-Protein (RBD) Immunoglobulin G (IgG) urađen u nekoj od laboratorija u javnom vlasništvu, ne stariji od 90 dana od dana uzorkovanja.

(FoNet)