Skip to main content

Antisemitska literatura u slobodnoj prodaji

Izdvajamo 27. jan 2011.
2 min čitanja

 Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležava se danas i u Srbiji, a centralna ceremonija biće održana kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu u Beogradu. Ipak, u pojedinim knjižarama u Srbiji i danas se, uprkos upozorenjima, može pronaći antisemitska literatura, što svakako baca ružnu senku na državu.

Nedavno je predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši upozorio javnost da se u pojedinim knjižarama u Srbiji u slobodnoj prodaji nalazi i antisemitska literatura. Egereši je zapravo ponovio ono na šta se godinama, bez efekta, upozorava.

Publicista Mirko Đorđević kaže za Dojče vele da postoje sudske odluke o zabrani te literature. On, međutim, dodaje da se te sudske odluke ne izvršavaju i te se knjige ne samo i dalje prodaju, nego se i dalje štampaju. „Tako, primera radi, ti famozni ‘Protokoli sionskih mudraca štampaju se iz godine u godinu i ja već ne znam koliko izdanja je do sada izašlo iz štampe”, navodi Đorđević. 

Protokoli sionskih mudraca

O istom antisemitskom pamfletu svedoči i književnik Filip David, koji je nedavno posetio Božićni sajam knjiga u Beogradu. „Na nekoliko štandova pronašao sam ‘Protokole sionskih mudraca’. Prilazio sam prodavcima, rekao sam im da je to zakonom zabranjena literatura. Oni su rekli: ‘Mi nemamo pojma o tome’”, priča David. 

Filip David navodi da u Srbiji deluje dosta desnih ekstremističkih grupa, koje su brojne i čiji uticaj nije za potcenjivanje. „To su ovi koji ruše gradove posle demonstracija, koji prete pa, na kraju krajeva, ubijaju strance u Beogradu”, kaže David. 

Nema šovinizma bez antisemitizma

S obzirom da u Srbiji živi tek nekoliko hiljada Jevreja, pitali smo Filipa Davida otkuda nam onda antisemitizam. Prema njegovim rečima, zaštitni znak svakog nacionalizma, a posebno ekstremnog nacionalizma, je i antisemitizam. „Ne može se šovinizam zamisliti bez antisemitizma”, objašnjava David. 

I Đorđević i David navode da se u knjižarama u Srbiji može pronaći više od 100 antisemitskih naslova. Savez jevrejskih opština više puta je, očigledno uzaludno, tražio da se zaustavi prodaja antisemitskih knjiga.

Na današnji dan 1945. godine sovjetske trupe oslobodile su najozloglašeniji nacistički logor smrti u porobljenoj Evropi, Aušvic.

(Deutsche Welle)