Skip to main content

Šta to beše ekonomska sloboda?

Građani 28. jan 2011.
2 min čitanja

Srbija je 101. zemlja u svetu po ekonomskim slobodama, prema Indeksu ekonomske slobode, stoji u najnovijem izveštaju Fondacije „Heritix“ i „Vol strit xornala“. Neki bi, poput ministra trgovine Slobodana Milosavljevića, rekli da je to dobro jer smo preklane bili na 104. mestu, odnosno „uspeli“ smo se za tri stepenice i dobro stojimo kada je trgovina u pitanju. Ali, i dalje je bolna činjenica da smo u suštini na svetskom začelju. Svaki napredak je dobar, ali se neminovno nameće pitanje kako i ko može očekivati ozbiljna ulaganja u zemlji koja je po ekonomskim slobodama na 101. mestu u svetu.
U delu o Srbiji, u izveštaju se navodi da su u poslednjih deset godina sprovedene značajne strukturne reforme u brojnim sektorima privrede, ali i ukazuje na to da su potrebne „dublje“ reforme radi borbe s birokratijom i smanjenja korupcije, kao i reformisanje pravosuđa. Na ekonomske slobode u Srbiji, ukupno gledano, nepovoljno deluje nedovoljna institucionalna podrška ili politička volja za tražene reforme. Takođe se navodi da je Vladina potrošnja visoka i da se njome loše upravlja i da to umanjuje ekonomski potencijal Srbije.
Srbija je najviše dobila za fiskalnu slobodu – 83,6 poena, kao i slobodu trgovine – 75,2, a najmanje za slobodu od korupcije – 35. Najgori smo tamo gde moramo biti najbolji, a to je korupcija. Tu je Srbija, od 179 država, rangirana na 83. mestu.
„Korupcija je rasprostranjena na svim nivoima, zahtevi za mito postoje u svim sektorima. Vlasti nisu dosledne u zvaničnoj osudi korupcije i istrage su često politički motivisane. Postoje i organizovane kriminalne grupe koje se bave pranjem novca“, piše crno na belo u komentaru na poziciju Srbije fondaciji “Heritix”.
Za ekonomske slobode Srbija je dobila 58 poena, 1,1 više nego prošle godine, i to zahvaljujući umerenom unapređenju stanja kod šest od deset komponenti indeksa. Inače, 100 poena smatra se apsolutnom slobodom. Meri se deset komponenti ekonomske slobode: u biznisu, trgovini, zatim fiskalna sloboda, Vladina potrošnja, monetarna sloboda, investiciona, finansijska, prava na sektoru nekretnina, sloboda od korupcije i sloboda rada.
U regionu Evrope Srbija je po ekonomskim slobodama na 38. mestu od 43 zemlje, a njena pozicija na globalnoj listi ukazuje na rezultat ispod svetskog proseka.
Inače, u svetu je ekonomski najslobodniji Hongkong, koji ima 89,7 poena, kao i prošle godine, a slede Singapur, Australija, Novi Zeland. Na začelju svetske liste je Severna Koreja na 179. mestu, tik ispred Zimbabvea i Kube.
U okruženju su, osim Bosne i Hercegovine, koja je 104. na listi zemalja rangiranih prema ekonomskoj slobodi, sve zemlje bolje pozicionirane od Srbije. Tako je Makedonija na 55. mestu, Slovenija na 66, Albanija je na 70. poziciji, Crna Gora na 76. a Hrvatska je 82.
Indeks ekonomske slobode za 2010. pokriva 183 zemlje, ali četiri nisu rangirane zbog nedostatka podataka.
Ova rang-lista nije ništa novo jer u suštini samo potvrđuje da je korupcija pravi kancer koji razjeda našu ekonmiju. Nisu nam trebali međunarodna „takmičenja“ da bismo znali kakav je korupcija problem, ali je zlo što se godinama ništa ozbiljno ne radi.
Pitanje je, samo, dokle ćemo se brukati, jer ako neko misli da rang-liste poput ove Fondacije „Heritix“ i „Vol strit xornala“ nisu mnogo važne, grdno se vara. Da li bi naši političari uložili svoj novac u državu koja je po ekonomskim slobodama na 101. mestu? Možda i bi, ali ne da se bave ozbiljnim biznisom već da probaju da zgrnu pare „na brzaka“.

Ljubica Blitva-Trošić