Skip to main content

Antifašistička borba Hrvatske dobila prostor u virtualnom muzeju

Jugoslavija 03. јан 2023.
< 1 min čitanja

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA) pokrenuo je web stranicu “Muzej antifašističke baštine” sa fotografijama i intervjuima s bivšim partizanima, zbirkom Žene u NOB-u i Koncentracijski logori, kao i s informacijama o antifašističkoj baštini, javila je Hina.

Virtualni muzej antifašističke baštine pokrenut je kao projekt SABA-e finansiran sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja kako bi se antifašistička borba u Drugom svjetskom ratu prikazala na internet platformi te tako ostala u trajnom sjećanju, ističu u Savezu antifašista.

“Riječ je o projektu čiji je nositelj – voditeljica Nataša Mataušić, a koji bi trebao doprinijeti održanju sjećanja na antifašističku prošlost i borbu građana Hrvatske”, ističe Marin Korman, voditelj Arhiva SABA-e.

Dodao je i kako su sakupljanju i priređivanju gradiva, prije svega fotografija, svoj doprinos dali i Mario Šimunković te drugi historičari i istraživači.

“Pozivamo sve posjetitelje naše web stranice da svojim tekstovima, fotografija, slikama, video-zapisima i ostalim materijalima upotpune sadržaj virtualnog Muzeja i tako održe sjećanje na pobjedničku antifašističku prošlost”, rekao je Korman.

Zbirka vezana za žene u NOB-u

U sklopu stalnog postava virtualnog muzeja za sada je pedesetak fotografija povezanih s NOB-om u Hrvatskoj i više video-zapisa razgovora s bivšim borcima, narodnim herojima i kasnijim rukovoditeljima među kojima su i Rade Bulat, Ivan Fumić, Rade Pavlović, Milivoj Boroša i drugi. Razgovori su nastajali od 2008, ističu u SABA-i dodajući kako su ti zapisi izuzetno vrijedni dokumenti antifašističke borbe u Hrvatskoj.

Posebnu cjelinu čini zbirka vezana uz žene u Narodnooslobodilačkoj borbi, koncentracijske logore na području samoproglašene Nezavisne države Hrvatske, uključujući i fotografije logora Jasenovac, Danica, Kampor, Stara Gradiška i Jastrebarsko.

U dijelu web stranice posvećene informacijama i obavijestima piše se o obnovi i formiranju postava Doma boraca NOB-a u Poznanovcu i knjizi Spomenici Narodnooslobodilačke borbe na području Baranje koju je priredio Jovan Nedić.

(Al Jazeera, Foto: printscreen mab.hr)