Skip to main content

EU dogovorila zajednički pristup za putovanja iz Kine, Peking kritikuje mere

Planeta 03. јан 2023.
3 min čitanja

Komitet Evropske unije za zdravstvenu bezbednost saopštio je u utorak, 3. decembra, da su se zemlje članice EU složile o „koordinisanom pristupu“ promenljivoj situaciji sa COVID-19, dodajući da će ta odluka imati posledice i po putovanja iz Kine.

Šefica EU za zdravstvo Stela Kirijakides rekla je da je komitet radio na ciljanim merama, uključujući testiranje putnika iz Kine pre polaska i pojačan domaći nadzor.

EU je ranije istog dana ponudila Kini besplatne vakcine protiv COVID-19 zbog širenja zaraze nakon što je Peking ublažio svoju politiku „nultog COVID-19“.

Kina još nije odgovorila na ponudu, rekao je novinarima portparol Evropske komisije na redovnom brifingu. On nije precizirao količinu vakcina koje EU nudi niti njihove proizvođače.

„S obzirom na situaciju sa COVID-om u Kini, komesarka za (zdravstvo) Stela Kirijakides (Stella Kyriakides) obratila se svojim kineskim kolegama da ponudi solidarnost i podršku EU“, rekao je on.

„Ovo uključuje ekspertizu javnog zdravlja, kao i donacije vakcina“, dodao je.

Upitana da li će Peking prihvatiti ponudu EU, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning je izbegla direktan odgovor, rekavši Rojtersu da stopa vakcinacije i kapacitet lečenja u Kini nastavljaju da rastu i da su njene zalihe „adekvatne“.

Ona je rekla da je Kina otvorena za „jačanje solidarnosti i saradnje sa međunarodnom zajednicom“ kako bi bolje odgovorila na izazove pandemije, iako bi mogla „da zadovolji zahteve svakoga ko želi da bude vakcinisan“.

Kina je do sada insistirala da se za sopstvenu populaciju koriste samo vakcine kineske proizvodnje – koje su tipa inaktiviranog virusa i nisu zasnovane na zapadnoj tehnologiji mRNA.

Prošlog meseca Nemačka je poslala 11.500 BioNTech COVID vakcina nemačkim kompanijama i lokacijama ambasada i konzulata u Kini za tamošnje nemačke državljane.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je tada da su u toku razgovori sa drugim vladama Evropske unije o dopremanju vakcina građanima drugih nacionalnosti.

Zdravstveni stručnjaci EU trebalo je da se sastanu u utorak kako bi razgovarali o situaciji sa Covidom u državama članicama uoči drugog skupa u sredu kada će predstavnici vlada EU odmeriti koordinisan pristup bloka putnicima iz Kine.

Peking je osudio u utorak, 3. januara, uvođenje obaveznog testiranja na Covid u desetak zemalja za putnike iz Kine i upozorio da bi mogao da uvede „kontra mere“.

Tokom protekle nedelje, države EU reagovale su neharmonizovano izdavajući niz nacionalnih mera zbog krize u Kini, zanemarujući raniju obavezu da deluju pre svega jedinstveno.

Italija je bila prva članica EU koja je od putnika koji lete iz Kine tražila testove na korona virus, ali su druge države saopštile da takve mere možda nisu najbolja opcija za zaštitu lokalnog stanovništva, jer su novi sojevi koji sada dolaze iz Kine već prisutni u Evropi.

Francuska, Španija i Italija već su najavile oštrije mere, nevezano svaka za sebe, borbe protiv korona virusa za putnike koji dolaze iz Kine.

Francuska vlada zahteva negativne testove i poziva francuske gradjane da izbegavaju putovanja u Kinu koja nisu od posebne važnosti. Francuska ponovo uvodi i obavezno nošenje maski na letovima iz Kine za Francusku.

Španska vlada je saopštila da će od svih putnika koji dolaze iz Kine zahtevati negativne testove, ili dokaz o vakcinaciji.

SAD su u sredu objavile nova obavezna testiranja na korona virus za sve putnike iz Kine, pridruživši se nekim azijskim zemljama koje su uvele ograničenja zbog naleta infekcije.

Za to vreme, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti EU insistira da situacija u Kini ne predstavlja neposrednu opštu pretnju po zdravlje.

„Sojevi korona virusa koji kruže u Kini već kruže u EU i kao takvi nisu izazov za imunološki odgovor građana EU“, navodi se u najnovijoj studiji uticaja, koju je u utorak objavio taj centar.

Medicinski stručnjaci iz zemalja članica EU su, iz bojazni da ih pandemija ne iznenadi kao što se to desilo početkom 2020. godine, pripremili potencijalnu akciju koju bi trebalo preduzeti na sutrašnjem sastanku integrisanog političkog odgovora na krizu na kojem bi mogli biti doneti uslovi za ulazak putnika u EU.

„Putnici iz Kine moraju biti spremni za odluke koje se donose u kratkom roku“, upozorila je u saopštenju Švedska, koja predsedava EU.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)