Skip to main content

Ponosni na Novi Sad, drugi gradovi da slede primer

Autonomija 17. окт 2008.
2 min čitanja

gradskakuca.jpgKoalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina i Igmanska inicijativa sa velikim  zadovoljstvom primile su vest da je gradska Komisija za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi prihvatila naš predlog da jedan prolaz/pasaž u Novom Sadu ponese ime Srđana Aleksića, jednog od vrlo retkih istinskih heroja rata na prostorima bivše Jugoslavije.
Ponosni smo zbog toga što je Novi Sad prvi grad na prostoru bivše SFRJ koji je shvatio da se herojstvo Srđana Aleksića ne sme zaboraviti, da ono jeste simbol, odnosno put ka katarzi i ozdravljenju jednog društva, kao i put ka normalizaciji odnosa i obnavljanja prijateljstva između zemalja i naroda u regionu.
Ime Srđana Aleksića je i snažan simbol borbe za vrednosti zajedničkog života, simbol koji je itekako važan za Novi Sad, grad koji počiva na vrednostima različitosti, tolerancije i suživota. Imenovanje pasaža/prolaza po Srđanovom imenu snažna je poruka građanima ne samo Novog Sada, već i cele Vojvodine i Srbije, da niko ne može i ne sme biti proganjan ili na bilo koji način diskriminisan zbog svoje verske, rasne, nacionalne ili bilo koje druge pripadnosti.
Sigurni smo da će primer Novog Sada slediti i drugi gradovi bivše Jugoslavije.
Da podsetimo, Srđana Aleksića ubila su četvorica uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske, pošto im se suprotstavio kada su hteli da ubiju Bošnjaka Alena Glavovića. Napadači su tada nasrnuli na Aleksića i pretukli ga kundacima. Od zadobijenih povreda prvo je pao u komu, a zatim, šest dana kasnije, podlegao povredama, 27. januara 1993. godine. Jedan od četvorice napadača poginuo je nekoliko meseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora (?!). Alen Glavović danas živi u Švedskoj i svake godine obilazi grob Srđana Aleksića. Srđan Aleksić bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem. Bio je jedan od najomiljenijih Trebinjaca.
Ove godine, 27. januara navršilo se 15 godina od brutalnog ubistva Srđana Aleksića.

(Saopštenje Građanske Vojvodine i Igmanske inicijative)

Građanska Vojvodina
Inicijativu nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ čine:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam, Novi Sad
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
NVO „Otvoreni licej“, Sombor
Građanska akcija, Pančevo
Građanski fond „Panonija“, Novi Sad

Igmanska inicijativa
Asocijaciju „Igmanska inicijativa“ čini preko 120 nevladinih organizacija iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore