Skip to main content

AKV: Sporazum sa Ministarstvom znači da će građani imati pristup pravdi, bez obzira na primanja

Aktuelno 05. jun 2021.
2 min čitanja

Advokatska komora Vojvodine (AKV) izrazila je danas zadovoljstvo postignutim sporazumom predstavnika advokata sa Ministarstvom pravde u vezi sa izmenama Zakona o parničnom postupku i navela da će zahvaljujući tim izmenama građanima biti omogućen ravnopravan pristup pravdi i sudovima, bez obzira na njihova novčana primanja.

“Zahvaljujući postignutom sporazumu, brisaće se odredbe prema kojima se podnesak za koji nije plaćena sudska taksa smatra povučenim. Na taj način, građani neće biti uskraćeni za pravo na pristup sudu, odnosno na pristup pravdi”, navodi se u saopštenju za javnost AKV-a koje je dostavljeno agenciji Beta.

Prema prethodnom nacrtu, građani bi automatski izgubili spor ako ne bi mogli da plate sudsku taksu za tužbu koju podnose ili ako ne bi mogli da plate sudsku taksu za odgovor na tužbu protiv njih.

“To je praktično značilo znatno ograničavanje prava na pristup sudu, koje je – zahvaljujući postignutom Sporazumu sa Ministarstvom pravde – sada izbegnuto”, navela je AKV.

Oni su naveli da su sudske takse na žalbe i tužbe u Srbiji visoke u odnosu na prosečna primanja građana.

Jučerašnjim Sporazumom, koji su potpisali ministarka pravde Maja Popović i predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac, dogovoreno je i da odredbe budućeg Zakona o izmenama Zakona o parničnom postupku neće važiti retroaktivno.

Dogovoreno je i da će sastav Radne grupe za izradu tog zakona biti dopunjen predstavnicima koje predloži Advokatska komora Srbije, tako da predstavnici advokature čine 50 odsto članova Radne grupe.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije kritikovalo je postignuti sporazum i pozvalo predsednicu Vrhovnog kasacionog suda Jasminu Vasović da “momentalno” povuče sve sudije iz Radne grupe.

Advokatska komora Vojvodine je kritikovala takav stav Udruženja sudija i tužilaca Srbije i navela da je sudijama prethodni nacrt odgovarao jer bi bili rasterećeniji, pošto bi se predmeti automatski odbacivali ili presuđivali u slučaju neplaćanja takse.

“Ali, nije sud tu suda radi, nego građana radi”, poručili su iz AKV.

(Beta)