Skip to main content

Ministri finansija G7 postigli dogovor o oporezivanju globalnih kompanija

Planeta 05. jun 2021.
< 1 min čitanja

Ministri finansija Grupe sedam najbogatijih zemalja sveta dogovorili su se oko „minimalnog svetskog poreza“ na firme od najmanje 15 odsto, proizilazi iz zajedničkog saopštenja objavljenog danas posle dvodnevnog sastanka u Londonu.

Britanski ministar finansija Riši Sunak koji predsedava sastankom kao predstavnikom zemlje organizatora skupa nazvao je ovaj dogovor Grupe sedam velikih sila „istorijskim“, prenosi Frans pres.

Sunak je rekao da je ovaj dogovor osmišljen da stvori jednake uslove za globalne kompanije.

„Posle više godina razgovora ministri finansija G7 postigli su istorijski dogovor da reformišu svetski poreski sistem i prilagode ga globalnoj digitalnoj eri, rekao je Sunak, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Ministri finansija SAD, Britanije, Nemačke, Kanade, Italije i Japana su se na sastanku u Londonu složili da se obavežu na princip minimalne stope korporativnog poreza od 15 odsto.

Tehnološki giganti kao što su Amazon i Gugl mogli bi biti među pogođenim kompanijama.

Ovom merom bi mogle da se sliju više milijardi dolara do vlada da im pomognu da otplate dugove napravljene za vreme krize zbog pandemije korona virusa.

Dogovor će izvršiti pritisak na druge zemlje da slede taj primer, posebno na sastanku G20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju idućeg meseca u Italiji.

(Beta)