Skip to main content

Advokati zahtevaju hitno rešavanje slučajeva ubistava i napada na svoje kolege

Građani 11. maj 2022.
4 min čitanja

Država ima obavezu da zaštiti advokate i to se odnosi kako na njihovu fizičku bezbednost, ličnu imovinu tako i njihove živote i ovim protestom izražava se nezadovoljstvo radom državnih organa, posebno policije i tužilaštva, istaknuto je današnjem protestnom okupljanju članova Advokatska komore Vojvodine (AKV).

Na skupu koji je održan ispred zgrade suda i tužilaštva u Novom Sadu, na kojem se dvestotinak advokata okupilo u znak sloidarnosti sa kolegama koji su u prethodnom periodu bili izloženi napadima, a koji nisu završeni otkrivanjem učinilaca i pravnosnažnim presudama, istaknuto je i da se napad na advokata ni po čemu ne razlikuje od napada na novinara, sudiju, tužioca ili ministra.

Vladimir Beljanski, predsednik AKV, istakao je na skupu da Advokatska komora može da vodi računa o nezavisnosti profesije, ali da ne može da se bavi otkrivanjem učinilaca krivičnih dela i fizičkom zaštitom advokata i njihove imovine, već da je to obaveza države.

„Paljenje automobila Draganu Konjeviću, disciplinskom sudiji, bacanje bombe na kuću dr Miroslavu Đorđeviću, zameniku disciplinskog sudije, kao i svi ostali napadi na advokate moraju biti rešeni otkrivanjem i kažnjavanjem počinilaca“, istakao je Beljanski.

Napomenuo je da AKV u skladu sa Kodeksom profesionalne etike i kroz rad disciplinskih organa sankcionišu njegovo kršenje, ali da je neophodna saradnja sa državom kako bi AKV mogla da to svoje javno ovlašćenje sprovodi bez problema.

Vesna Guteša, predsednica ogranka AKV iz Zrenjnaina, podsetila je da se brojni advokati svakodnevno susreću sa verbalnim napadima, ali i onim najbrutalnijim koji neretko dovode i do ubistava advokata, ali da o njima često ćute.

„O tome se ne sme ćutati, moramo govoriti, moramo braniti čast i ugled naše profesije, moramo sprečiti napade na našu profesiju. Ovim skupom moramo delovati kao jedan organizam, jedinstveni i složni, pritiskom uticati na organe sudske vlasti i svake druge vlasti, posebno tužilaštva i policijie, da obrate pažnju na ove strašne i brutalne napade koji su učinjeni kolegama advokatima i da hitno preduzimaju potrebne mere radi rasvetljavanja krivičnih dela. Mi smo važni, ništa manje važni od sudija i tužilaca, moraju znati da smo mi važna karika u sistemu sudske vlasti koja, ako se izvuče iz lanca, mašina staje“, rekla je Guteša.

Dodala je da su svakodnevnim uvredama od strane vlasti advokati stavljeni na marginu društva. Beljanski je ukazao i da su neposredno pred današnji skup advokatima upućene nove pretnje od strane nepoznatih lica.

Pretnje pred protest

„Čak je i sinoć, pred ovaj skup, upućen anonimni mejl ispred fantomske organizacije kojim se svim advokatima koji će doći na ovaj protest preti snimanjem, kako piše, lica u krupnom kadru, kako bi ostalo zabeleženo ko je u ovome učestvovao i kasnije da će taj isti snositi posledice. To je pretnja koja je upućena svima nama, verovatno i mnogima koji su odlučili da možda zbog toga i ne dođu na ovaj skup. I to je prijavljeno i tužilaštvu i policiji, uz malo truda može se otkriti preko IP adrese ko je poslao mejl i da li je to povezano sa drugim napadima na advokate“ rekao je Beljanski.

Dodao je da je danas, neposredno pred protest upućen i čitav niz falsifikovanih poruka koje navodno potiču od njegha lično i od predsednice Advokatske komore Srbije Jasmine Milutinović, a koji su isključivo usmereni na sprečavanje i ometanje najavljenog skupa.

„I to je prijavljeno policiji i pretpostavljam da su to stvar koje su povezane i sa napadima koji su prethodno usledili na advokate:“, rekao je Beljanski.

Predsednik AKV je istakao da napadi na Konjevića i Đorđevića nisu usamljeni, da su Laurel Lošonc iz Subotice i Momir Lazić iz Sente ubijeni, a da u tim slučajevima istraga nije odvela nikuda, kao ni u slučaju ubistva Miše Ognjanovića iz Beograda.

Beljanski je rekao i da je indikativno što upravo najdrastičniji slučajevi – od ubistava do bacanja bombi i paljenja automobila, ostaju neotkriveni.

Takođe, Beljanski je ocenio da je jako dobro što su u fokusu javnosti napadi na novinare i njihova ubistva, kao i to što se vode istrage za ubistvo Slavka Ćuruvije ili za paljenje kuće Milana Jovanovića.

Dodao je da će novinari uvek imati podršku i pravnu pomoć advokata. Međutim, Beljanski je upitao i da li se pamte napadi na advokate, da li  se o tome javno govori ili se na napade na njih gleda kao na normalnu pojavu?

„Kao što postoji stalna radna grupa koja se bavi zaštitom novinara, isto tako mora da postoji stalna radna grupa sa našim predstavnicima koja će se baviti zaštitom advokata i otkrivanjem napadača. U utorak imamo zakazan sastanak u Ministarastvu pravde i to će biti prilika da se i ovo učini“, rekao je Beljanski.

Diskriminacija advokata

Novosadski advokat Vladimir Horovic upozorio je da je diskriminacija najegzaktniji termin i pojam za postupanje države prema advokatima, a da se diskriminatorno ponašanje vidi kod državnih organa poput policije ili tužilaštva.

Policija, dodaje Horovic, ne preduzima adekvatne radnje u pravcu otkrivanja, identifikacije i utvrđivanja motiva izvršilaca krivičnih dela i identifikacije samih izvršilaca, dok je tužilaštvo indolentno i ne postupa prema zakonima i ovlašćenjima „u cilju preduzimanja gonjenja, izdavanja naredbi policiji, pa i prijavama prema policiji da je dužna postpuati po nalozima javnog tužilaštva“.

„Ovakvo stanje mora se izmeniti jer napadi na pravne zastupnike ili branioce imaju za posledicu nesigurnost građana da će njihovo ostvarivanje prava biti realizovano u skladu sa zakonom. Ovaj protest je pre svega ohrabrenje za advokate da ne pokleknu u svom poštenom i beskompromisnom radu na zaštiti zakonskih interesa svojih klijenata. Advokatska organizacija ne može više čekati – ili će institucije obavljati svoj posao ili odmah moramo postaviti jasan i oročen zahtev da se najhitnije imaju otkriti svi izvršioci i nalogodavci te isti procesuirati i prema zakonu kazniti“, naveo je Horovic.

Branislav Mitrović iz ogranka AKV Sombor ocenio je da država već duže vremena uništava dostojanstvo advokata, preko suda i tužilaštva, ali i “ulaskom u naše redove”.

“Dostojanstvo temeljito gubimo. Šta je sledeće? Imovina? Iza toga – životi, zdravlje naše i naših porodica”, upitao je Mitrović. Apelovao je na svoje kolege da budu jedinstveni i da čuvaju dignitet profesije, stav i obraz te da ne dozvole da im se to jedino što vredi oduzme. 

Dalibor Stupar (Autonomija)