Skip to main content

Pahor predlaže da EU dodijeli BiH status kandidata bez dodatnih preduslova

Jugoslavija 11. maj 2022.
2 min čitanja

Proširenje Evropske unije (EU) na zapadni Balkan pitanje je prvog reda, posebno nakon invazije Rusije na Ukrajinu, izjavio je predsjednik Slovenije Borut Pahor u Sarajevu u srijedu, 11. maja.

Pahor je naveo je da je predložio evropskim liderima da BiH dobije kandidatski status za članstvo u Uniji bez dodatnih preduslova, podsjećajući da sada ta zemlja treba ispuniti 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

“Moja ideja je da se BiH da kandidatski status, pa se onda traži od institucija i lidera da ispune te uslove. Već dugo čekamo da BiH ispuni ovih 14 uslova i ne mislimo da će oni tako skoro biti ispunjeni, stoga treba promijeniti taktiku, najprije da Brisel podrži kandidatski status, pa da onda BiH krene ispunjavati uslove”, rekao je Pahor, prenosi Fena.

BiH je potencijalni kandidat za članstvo u EU. Zvanično su prvi koraci prema punopravnom članstvu napravljeni u julu 2008. s potpisivanjem Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH (SSP).

U decembru 2010. godine BiH je ušla u bezvizni režim s EU. SSP je stupio na snagu u junu 2015, a već iduće godine BiH je podnijela zahtjev (aplikaciju) za članstvo u EU.

Tokom 2019. Evropska komisija dala je svoje mišljenje (avis) o zahtjevu BiH i krajem te godine dala 14 prioriteta koje BiH treba ispuniti prije nego dobije status zemlje kandidatkinje.

“EU nema alternativu i odgovor za sva pitanja na Balkanu. EU integracija BiH je prilično usporila što je dovelo do neprihvatljivih ideja o promjeni granica i nacionalizma”, rekao je Pahor.

Pahor učestvuje na 11. Sarajevo Business Forumu čija je glavna tema “Nearshoring – perspektiva za region“, a učesnici će diskutovati o potencijalima i mogućnostima preseljenja proizvodnje iz evropskih zemalja u zemlje jugoistočne Evrope.

Na Sarajevo Bussines Forumu bit će predstavljeno više od 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja

Na otvaranju Foruma, član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da vjeruje da region Zapadnog Balkana može biti most između velikih tržišta Evrope i Azije.

Komšić: ‘Nadići iracionalne političke težnje’

Komšić je govorio o ključnim opredjeljenjima i prioritetima BiH koji proizilaze iz njenih međunarodnih obaveza, te suočavanju sa globalnim izazovima.

“Evropska perspektiva cijelog regiona je naša želja da svoj ekonomski i administrativni sistem uskladimo sa standardima EU. Stvaranje povoljnog okruženja za investiranje nužno se mora oslanjati na eliminaciju suvišnih birokratksih procedura. Uvjeren sam da cijeli region mora nadići iracionalne političke težnje iz prošlosti koje vode destabilizaciji, okrenuti se ka budućnosti i spriječiti odlazak aktivne radne snage”, naveo je Komšić.

Na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu tokom dva dana rada očekuje se učešće oko 1.500 predstavnika iz oko 40 zemalja iz cijelog svijeta.

Također, bit će predstavljeno više od 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije.

Radi se o nizu regionalnih investicijskih projekata iz proizvodnje, poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, izgradnje, usluga, turizma i drugih sektora.

(RSE, foto: Pixabay)