Skip to main content

Priveden predsjednik Federacije BiH Živko Budimir

Jugoslavija 27. апр 2013.
3 min čitanja

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) priveli su u petak u večernjim satima predsjednika Federacije BiH (FBiH) Živka Budimira u sjedište agencije u Istočnom Sarajevu.

Budimir je iz zgrade Predsjedništva BiH, gdje je uhapšen, u sjedište SIPA-e stigao nešto prije 19 sati, a prevezen u policijskom konvoju, navodi agencija Srna.

Pripadnici SIPA-e uhapsili su oko 18 sati Budimira u njegovom kabinetu u zgradi Predsjedništva BiH.

Al Jazeerin reporter Sanel Kajan razgovarao je s Fahrijom Karkinom, advokatom predsjednika Federacije, koji je dao obrazloženje optužbi koje se stavljaju na teret njegovom branjeniku Budimiru.

Karkin je negirao da revizija boračkih organizacija ima veze s optužbom.

„Cifra od 160 pomilovanja koja se spominje, to je cifra pozitivnih odluka o pomilovanju od ukupno 400. Uopće se ne govori da je svih tih 160 odluka predmet policijske istrage“, dodao je on.

Pretres kancelarija

Tokom istraga izvršen je pretres kancelarija predsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH i u zgradi Vlade FBiH u Mostaru.

Pretresen je i dio prostorija federalnog Ministarstva pravde, u kojima se nalazi radni prostor Komisije za pomilovanje FBiH, te više stanova na području FBiH.

Laura Bošnjak, glasnogovornica predsjednika FBiH, navela je da je prilikom pretresa izuzeta sva dokumentacija koja je potrebna radi istrage, ali da ne može da govori za koje krivično djelo je Budimir osumnjičen.

„Osoblje Budimirovog kabineta nije imalo kontakt sa njim, pa nema pristupa tim informacijama“, rekla je Bošnjak i dodala da su pripadnici Sipe bili korektni tokom pretresa i da nije bilo nikakvih neprijatnosti.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je ranije informaciju da je uhapšen predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, javlja agencija Anadolija.

Pored Budimira, pripadnici SIPA-e su uhapsili Petra Barišića, savjetnika predsjednika FBiH za pitanja branitelja i penzionisanog generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Hidajeta Halilovića, predsjednika Komisije za pomilovanje Federalnog ministarstva pravde, Sauda Kulosmana, predsjednika Jedinstvene organizacija boraca (JOB), dok je Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH još u bjekstvu.

Ukupno je uhapšeno 20 osoba. Pored, Budimira, Halilovića, Barišića, Kulosmana, uhapšene su osobe inicijala A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M., Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D. i D.Ž, a svi se terete da su počinili kaznena djela: zloupotreba položaja ili ovlasti, protuzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

Novinar Al Jazeere Sanel Kajan izvijestio je ranije da se vidi da su službe Federacije BiH i službe predsjednika FBiH dočekale nespremne ovu akciju.

Blokada zgrade u Mostaru

Al Jazeerin reporter Ivan Pavković javio je da je mostarski dio akcije završen.

„Iz zgrade federalnih institucija u Mostaru izveden je s lisicama na rukama Petar Barišić. Riječ je o savjetniku predsjednika Federacije BiH Živka Budimira“, rekao je Pavković.

Iz zgrade je izašla i tužiteljica, ali nije htjela davati nikakve komentare, dodaje on.

Zgradu su nakon toga napustili ministri i članovi Federalne vlade i premijer Nermin Nikšić.

Nikšić je kazao da se treba poštovati pravna država, da se sve treba detaljno utvrditi, da niko nije kriv dok mu se nešto ne dokaže, da institucije trebaju raditi svoj posao. To je uopćena izjava koju su davali i ostali ministri. Oni su bili u zgradi institucija u Mostaru bili blokirani zadnjih pet sati.

Zgrada federalnih institucija u Mostaru bila je pet sati blokirana, podsjeća reporter Al Jazeere.

U vrijeme kada je ova akcija počela u zgradi su se nalazili članovi Federalne vlade koji su bili na jučer zakazanoj hitnoj sjednici po drugim pitanjima. Sjednica je ubrzo završena, međutim, ministri na čelu s premijerom nisu mogli napustiti zgradu.

Pavković je pojasnio da Federalna vlada ima sjedište i u Sarajevu i Mostaru. Svaka četvrta sjednica događa se ovdje. Ovdje je i ured predsjednika Federacije BiH Živka Budimira koji je metom ovih pretresa.

Za vrijeme blokade zgrade, prolaz je bio omogućen jedino policajcima i dostavljačima hrane.

Dio ove akcije odvijao se na Širokom Brijegu. Tamo je, kako doznaje Al Jazeera, meta ovih pretresa bila tvrtka Bernina, iako se špekuliralo tokom dana da su meta pretresa objekti u vlasništvu i povezani s porodicom Lijanović.

To je iz Narodne stranke radom za boljitak demantirano. Reagirao je i sam dopremijer Jerko Ivanković Lijanović poručivši da to nije istina.

Tokom dana dvaput je intervenirala i hitna pomoć. Kako doznajemo, oba puta pružili su pomoć šefu Ureda predsjednika Federacije BiH Vinku Drinovcu kojemu je u dva navrata pozlilo.

Radi se o operativnim akcijama kodnih naziva „Memory“, „Patriot“ i „Pravda“. Navedene aktivnosti se realiziraju uz asistenciju pripadnika Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te ministarstava unutrašnjih poslova Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

Ne postoji mogućnost imuniteta

Federalni ministar pravde Zoran Mikulić rekao je da ne postoji mogućnost za imunitet predsjednika FBiH Živka Budimira u krivičnim stvarima.

On je pojasnio novinarima u Sarajevu da je izmjenama Ustava FBiH u amandmanu 65 izbrisan član 10 koji je pretpostavljao imunitet za određene funkcionere u FBiH.

„Taj član je potpuno brisan i ne postoji mogućnost nikakvog imuniteta“, istakao je Mikulić.

Prema njegovim riječima, postoji zakon o imunitetu koji je nametnuo bivši međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown, koji pretpostavlja pitanje imuniteta u krivičnim i građanskim stvarima za određena lica, ali za predsjednika FBiH ne pretpostavlja imunitet u krivičnim nego isključivo u građanskim stvarima.

(Al Jazeera)