Skip to main content

Savet Evrope preporučio monitoring Mađarske

Planeta 27. apr 2013.
< 1 min čitanja

Odbor za monitoring Parlamentarne skupštine Saveta Evrope preporučio je da se otvori „procedura monitoringa“ Mađarske, izrazivši veliku zabrinutost zbog „erozije demokratske kontrole i ravnoteže“ koja je rezultat novog ustavnog okvira u toj zemlji.

Odbor je u pisanom mišljenju naveo da postoji „ozbiljna i stalna zabrinutost“ za stepen u kojem Mađarska ispunjava obaveze poštovanja najviših standarda demokratije, ljudskih prava i vladavine zakona, a koje je preuzela kada se priključila Savetu Evrope.

Biro Parlamentarne skupštine Saveta Evrope će iskazati svoje mišljenje o tome da li treba pokrenuti proceduru monitoringa.

Odbor je naveo niz razloga za zabrinutost, među kojima je usvajanje ustava i najvažnijih zakona „na ishitren i netransparentan način“, koji nije bio zasnovan na najširem mogućem konsenzusu političkih snaga u zemlji.

Vladajuća koalicija je, kako se dodaje u dokumentu, koristila to što ima dvotrećinsku većinu u parlamentu da „zaobiđu odluke ustavnog suda“.

„Stalno menjanje Ustava zbog uskih političkih stranačkih interesa narušava potrebnu stablinost ustvanog okvira“, navodi se u mišljenju Odbora, koji je tražio izmenu nekih od nedavno usvojenih zakona.

Odbor je izrazio žaljenje zbog nedavnog usvajanja takozvanog Četvrtog ustavnog amandmana, koji je sadržao odredbe koje su prethodno proglašene neustavnim ili su u suprotnosti s evropskim principima I normama.

Ono što posebno izaziva zabrinutost, dodaje se u dokumentu, jeste „akumulacija reformi koje imaju za cilj uspostavljanje političke kontrole nad većinom ključnih institucija, istovremeno slabeći sistem kontrole i ravnoteže“.

Monitoring Parlamentarne skupštine Saveta Evrope trenutno se sprovodi u 10 zemalja – Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Gruziji, Moldaviji, Ukrajini i Rusiji.

Procedura monitoringa podrazumeva redovne posete toj zemlji kako bi se procenio napredak i razgovaralo s vlastima, političkim snagama, predstavnicima sudstva i civiljnog društva, kao i periodične procene o kojima raspravlja Skupština.

(Beta)