Skip to main content

Dveri i Miletići nastavljaju progon Gruhonjića

Autonomija 09. феб 2012.
2 min čitanja

Iako će se na dnevnom redu Skupštine Srbije tokom ovog meseca naći i predlog Vlade Srbije da se iz Krivičnog zakona konačno izbriše krivično delo uvrede i klevete i da  Srbija na taj način postane deo Evrope, to nije sprečilo beogradski Apelacioni sud da da za pravo Srpskom saboru “Dveri” i Srpskom narodnom pokretu “Svetozar Miletić”, koji su baš za uvredu tužili novinara Dinka Gruhonjića, jednog od urednika Autonomije, novinara Bete i predsednika NDNV-a.

Naime, Apelacioni sud uvažio je žalbu i vratio Prvom osnovnom sudu predmet u kojem su “Dveri” i “Miletići” podneli privatnu krivičnu tužbu za uvredu protiv Gruhonjića. Tužili su ga za uvredu, jer je na jednom okruglom stolu u Beogradu u februaru 2008. godine za pojedine organizacije rekao da su “zveri” i “dirigovana banda”, što su preneli pojedini mediji.

Prvi osnovni sud u Beogradu je u oktobru prošle godine, nakon istrage, odbacio tužbu, uz obrazloženje da “delo koje je predmet optužbe nije krivično delo”. Tužba je tada odbijena jer se tužioci ne mogu uvrediti kao kolektivitet, naveo je tada Prvi osnovni sud.

Međutim, sada je Apelacioni sud u obrazloženju rešenja naveo da subjekt krivičnog dela uvrede, pored fizičkog, može da bude i pravno lice, kao i “organizovani kolektiviteti” koji nemaju svojstvo pravnog lica, budući da “i takvi subjekti poseduju čas i ugled”.

Dakle, pred Prvim osnovnim sudom će se opet voditi postupak. Međutim, ako Skupština Srbije ukine uvredu kao krivično delo, onda od novog suđenja, na tugu i muku silnih „patriJota”, neće biti ništa.

Kad smo kod „organizovanih kolektiviteta”, verovatno će ukidanjem krivičnog dela uvrede i klevete rastuženo biti i rukovodstvo Udruženja „novinara” Srbije, koji su ovih dana poveli kampanju protiv NDNV-a, jer se naše udruženje „drznulo” da primeti da niko od „novinara” i „urednika” ratnih huškača nije završio iza rešetaka, niti je bio lustriran. Ali, eto, što bi rekli ljubitelji delova rukovodstva UNS-a – „ćeraćemo se još”… Jer saučestvovali su u propagandi krivičnih dela koja ne zastarevaju i koja nikada neće biti ukinuta!

(Autonomija)