Skip to main content

Bugarska zabranila tehnologiju fraking

Jugoslavija 18. јан 2012.
< 1 min čitanja

Bugarski ministar energetike Trajčo Trajkov je rekao da će „Ševron“ u okviru današnje odluke“ i dalje imati pravo da ispituje naftu i gas, ali bez korišćenja kontroverzne tehnologije hidrauličnog lomljenja“.
Hiljade Bugara je prošle sedmice protestovalo širom te zemlje protiv planova vlade o proizvodnji gasa iz uljnih škriljaca i korišćenja prljave tehnologije frakinga, tvrdeći da će to naneti nepovratnu štetu čovekovoj okolini i ljudskom zdravlju. Bugarska je prošlog juna dala dozvolu američkom „Ševronu“ za istraživanje škriljnog gasa u severoistočnom delu zemlje. Potencijalne rezerve škriljnog gasa u tom području, glavnom žitorodnom regionu Bugarske, procenjuju se na bilion kubnih metara.
Bugarska, koja gotovo u potpunosti zavisi od ruskih isporuka gasa, već odavno se zalaže za diversifikovanje isporuka tog energenta, uključujući njegovu proizvodnju iz škiljaca.
Bilo je predviđeno je da „Ševron“ pripremi petogodišnji projekat, vredan 50 miliona evra (72 miliona dolara) i investira četiri miliona evra (5,8 miliona dolara) u zaštitu životne sredine.
Trajkov je objasnio da sada nije moguće istraživati škriljni gas sa dozvolama koje su već date i dodao da se od kompanija traži da dostave program rada u kojem će biti naznačene metode ekstrakcije koje će morati da prođu različite provere na uticaj na čovekovu okolinu.
Bugarski parlament će u sredu glasati o predlogu za potpunu zabranu tehnologije hidrauličnog lomljenja u Bugarskoj i u njenim teritorijalnim vodama u Crnom moru Taj predlog je dala vladajuća partija desnog centra GERB i očekuje se da će on biti odobren.

(agencije)