Skip to main content

OEBS: Manjine su prednost

Autonomija 26. феб 2009.
< 1 min čitanja

Ko će nositi vojvođansku zastavu?Šefica Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji Hanelore Valije (Hannelore Valier) izjavila je danas da su nacionalne manjine prednost Srbije.
„Nacionalne manjine nisu problem, već prednost Srbije“, kazala je Valije u Novom Sadu na Regionalnoj konferenciji „Opštinski saveti za međunacionalne odnose u zakonu i praksi na iskustvima Srbije i Makedonije“.
Ona je ocenila da opštinski saveti za međunacionalne odnose mogu da doprinesu prevenciji konflikata i boljem međusobnom razumevanju različitih etničkih grupa.
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da 68 opština u Srbiji ima obavezu da formira opštinski nacionalni savet.
Državni sekretar za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu Duško Radaković objasnio je da ovu obavezu imaju one opštine koje u sastavu stanovništva imaju više od pet odsto pripadnika jedne manjinske nacionalne grupe, ili ukupno više od 10 odsto pripadnika nacionalnih manjina ukupno.
Radaković je dodao da će resorno ministarstvo pružati podršku i pomoć prilikom formiranja opštinskih nacionalnih saveta.
Današnju konferenciju organizovao je Cenar za regionalizam, uz podršku Misije OEBS-a, Fonda za otvoreno društvo i Skupštine Vojvodine.
(Beta)