Skip to main content

Jovanović: Leks specijalis za Vojvodinu

Autonomija 21. феб 2009.
2 min čitanja

ceda.jpgLider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je juče da je najveća prepreka za usvajanje predloga statuta Vojvodine to što u republičkoj administraciji nema spremnosti za unutrašnje reforme, koje bi modernizovale državu i omogućile novo afirmisanje vojvođanske autonomije i decentralizaciju u čitavoj zemlji. Jovanović je na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavio da će LDP na proleće pokrenuti akciju „Kampanja za Vojvodinu“, kako bi obezbedio neophodnu političku podršku za usvajanje zakona o nadležnostima Vojvodine koji bi omogućio efikasnije afirmisanje vojvođanske autonomije od samog statuta.
Kako je objasnio, to bi bio leks specijalis, odnosno zakon od posebnog značaja, koji bi onemogućio da bilo koja buduća administracija novim zakonima menja utvrđene nadležnosti Pokrajine. Jovanović konstatuje da taj leks specijalis mora da prati rezolucija Skupštine Srbije kojom bi on dobio i političku podršku i kojom bi se primirili strahovi koje proizvode nacionalne snage. Bez te podrške republičkog parlamenta, po oceni lidera LDP-a, taj zakon se ne bi mogao realizovati. Jovanović, inače, ističe da vojvođanska autonomija ne sme biti ograničena čitavim nizom drugih zakona kojima se uređuje život u Srbiji.
– Mi želimo zakon koji bi u potpunosti omogućio veći stepen finansijskih sloboda Vojvodine, jasno utvrdio njene nadležnosti, definisao pojam vojvođanske imovine i svojine, dao potreban prostor za uspostavljanje vojvođanske uprave, konkretnije od ove u statutu, utvrdio novi način zdravstvene i socijalne zaštite, novu politiku u oblasti prosvete i prema omladini, zatim poljoprivrede, stočarstva, šumarstva, vodoprivrede, zaštite životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, kao i autonomiju u oblasti kulture – precizirao je Jovanović.
On je dodao da se kroz proces afirmisanja autonomije Vojvodine menja čitava Srbija.
– I to ne tako što stvaramo državu u državi, nego tako što otvaramo pretpostavke za dalju decentraliziju – rekao je lider LDP-a, konstatujući da je to osnov na kojem njegova stranka želi da gradi budući ustav Srbije.
Jovanović je, inače, najavio da će u Skupštini biti protiv predloženog seta ekoloških zakona, jer se njima centralizuje Srbija u ovoj oblasti.

Deveta verzija na stolu

Jovanović je rekao da, prema informacijama kojim raspolaže, vladajuća većina radi na devetoj verziji zakona o nadleženostima Vojvodine. Kako je naveo, svih devet verzija vrte ukrug šta je to ustavno, a šta ne u statutu. Lider LDP-a je zaključio da je bilo logično da se i zakon i statut donesu u isto vreme, a da ovako „ni od jednog ni od drugog posla nema ništa“.
Novi Sad i besmislice
Lider LDP-a je juče konstatovao da je besmisleno pitanje da li Novi Sad treba da bude glavni grad Vojvodine ili ne, i zapitao kome je to u Vojvodini važno „jer se zna da je Novi Sad administrativni centar“. „Ali besmislice ugrožavaju suštinu autonomije”, zaključio je Jovanović.
Gube razumevanje za autonomiju
– Ne slažemo se ni sa sedam posto izdvajanja iz budžeta za Vojvodinu, ali ni s partijskim poklonom od privatizacije NIS-a. Sve to je nefer prema drugim delovima Srbije i oni gube razumevanje prema autonomiji Vojvodine. Pa tako u Nišu pitaju zašto je samo pet odsto od privatizacije Duvanske industrije išlo ovom gradu, a 90 odsto od NIS-a ide Vojvodini – rekao je Jovanović.
(Dnevnik)