Skip to main content

Žujović: Struka se već sprema za novi talas korone na jesen

Aktuelno 17. jun 2021.
< 1 min čitanja

Pulmolog Dejan Žujović izjavio je danas da se „struka“ već sprema za novi talas korone na jesen.

„Sve bolnice iz kojih je medicinsko osoblje bilo pozajmljeno za kovid bolnicu u Batajnici naložile su svojim zaposlenim da sada uzmu godišnje odmore, jer to neće moći od 1. septembra. Znači, struka se već sprema za novi talas na jesen“, kazao je on za TV N1.

Žujović smatra da je 39 odsto revakcinisanih i manje od milion onih koji su preležali kovid „apsolutno nedovoljno“ za kolektivni imunitet u Srbiji.

Virusolog Milanko Šekler ocenio je da „dobar deo populacije u Srbiji ostaje rezervoar za dalje širenje virusa“.

„Oni kažu vraćamo se u normalan život. Trebalo je da bude akcenat da ostaju sve antiepidemijske mere, a da se popuštanje mera prikaže kao jedan novi momenat, gde može više ljudi da bude“, rekao je on.

Kada je reč o održavanju festivala, Žujović je podsetio da je prošle godine došlo do „eksplozije“ korone iako se festivali nisu održavali.

„Prošle godine nije bilo ni Egzita ni Guče, pa smo opet imali eksploziju koronavirusa na jesen. Duplo više ljudi, prema zvaničnim podacima, je umrlo od posledica korone nego za vreme NATO bombardovanja 1999. godine. Nismo uniformni u merama“, zaključio je on.

(Beta, Foto: N1)