Skip to main content

Žrtva iz Foče: Da prekinemo pakao na Balkanu

Aktuelno 18. dec 2021.
1 min čitanja

Midheta Kaloper Oruli iz Udruženje žrtava rata Foča 92-95 izjavila je danas u Beogradu da je cilj udruženja žrtava da se konačno prekine “pakao na Balkanu” i da “prestanemo da trujemo našu omladinu”.

“Cilj nam je da ne trujemo našu omladinu. Omladina odlazi sa Balkana, kome će ostati ove zemlje na Balkanu ako ne izgradimo mir? Na sceni je huškačka retorika, rat se ponovo spominje, a to političarima ide u prilog, samo da bi prikrili da se ne bave perspektivama država na Balkanu”, kazala je Midheta Kaloper Oruli na 14. Forumu za tranzicionu pravdu u hotelu Metropol.

Ocenila je da je najveći problem u obrazovanju i vaspitanju mladih generacija.

“Moramo da se otrgnemo iz ralja politike, jer mi smo živi svjedoci. Ne postoji gumica koja može izbrisati prošlost, ali mi moramo graditi budućnost na Balkanu. Mi želimo pomirenje jer ne želimo da naša djeca proživljavaju ono što smo preživeli mi”, poručila je Midheta Kaloper Oruli.

Ona je navela da se u Foču posle rata u sam grad vratilo svega 13 bošnjačkih porodica, a u okolini ima svega 670 povratnika.

“U Foči nema nijedno obilježeno mjesto zločina, ali imate uzurpaciju takvih mjesta, poput izgradnje hidroelektrane Buk Bijela”, kazala je Midheta Kaloper Oruli.

Koordinatorka Mreže pomirenja REKOM Nataša Kandić kazala je da se takva organizovana, masovna silovanja nisu dešavala ni u jednom drugom mestu.

“Zbog masovnih silovanja u Foči i svedočenja žrtava, Haški tribunal je po prvi put u istoriji silovanje proglasio za zločin protiv čovečnosti”, rekla je Nataša Kandić.

Forum se održava pod nazivom “Prekinuto pomirenje – kojim putem nastaviti”, a organizuje ga Mreža pomirenja REKOM.

Mreža pomirenja REKOM je regionalna koalicija nevladinih organizacija i pojedinaca koja se zalaže da zemlje u regionu formiraju regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru Jugoslavije od 1991. do 2001. godine.

(Autonomija)