Skip to main content

Žofre: Napredak u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom ključni

Aktuelno 25. okt 2021.
< 1 min čitanja

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre rekao je da je napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom ključan i da će odrediti tempo pregovora o pristupanju EU, saopštio je danas Nacionalni Konvent o EU (NKEU).

„Srbija treba da nastavi i da ubrza i produbi reforme koje se tiču nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije, slobode medija, procesuiranja ratnih zločina pred domaćim sudovima i borbe protiv organizovanog kriminala“ rekao je Žofre je na sastanku u Nacionalnom konventu kome je uručio godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

On se zahvalio svim akterima civilnog društva što su doprineli izveštaju svojim uvidima i ocenama.

Civilno društvo mora da ima ključnu ulogu u demokratskom društvu i važno je kako bi se teme evrointegracija održale visoko na agendi“, rekao je Žofre.

Ocenio je da Nacionalni konvent o EU ne samo da ima važnu ulogu javnog nadzora već daje suštinsku analizu svih pitanja u pregovaračkim poglavljima, analizu koja je od velike koristi i vladi Srbije i institucijama Evropske unije, uključujući Delegaciju EU.

Predstavnici NKEU su ocenili da je ovogodišnji izveštaj manje oštar od prethodnih i da je kao takav dobar motiv za Srbiju da ubrza proces evropskih integracija.

Koordinatorka NKEU Nataša Dragojlović je, na sastanku koji je održan 21. oktobra, ambasadoru EU uručila Knjigu preporuka kao glavni proizvod monitoring aktivnosti Konventa.

(Beta)