Skip to main content

Žigmanov: DSHV spreman da uđe u novu vladu Srbije

Info 16. avg 2022.
< 1 min čitanja

"Želi da bude uključen u neko od identitetskih područja"

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov rekao je da je ta stranka spremna da uđe u novu srpsku vladu “pod uslovom da se vrlo jasno iskomunicira agenda i okviri rada buduće vlade pred kojom su brojni izazovi”, piše danas zagrebački Večernji list.

“DSHV se zalaže za nastavak evropskih integracija, vladavinu prava, funkcioniranje institucija, slobodu medija, politiku uključivanja nacionalnih manjina u društvo i institucije… To su naša stajališta i, ako budemo deo parlamentarne većine, želimo da se radi na tim područjima”, rekao je Žigmanov.

Kako prenosi Hina Žigmanov je naveo i da DSHV ne insistira na tome da ima ministra, ali želi da bude uključen u neko od identitetskih područja poput društvenih delatnosti gde bi mogao da utiče na manjinska prava, obrazovanje i slično.

List piše da iako su sve glasnije priče da postoji realna mogućnost da DSHV postane deo parlamentarne većine u Srbijii Žigmanov kaže da se “o tome još ništa ne zna niti je bilo razgovora o tome”.

Iako čelnik Hrvata u Srbiji o tome ne želi da razgovara, jasno je da će predsednik Srbije Vučić odlučiti ne samo o tome ko će biti budući mandatar nego i o tome ko će voditi koje ministarstvo, pa i o tome šta se u celoj toj priči može ponuditi Hrvatima u Srbiji. Ako budući razgovori budu pozitivni, iz Beograda će Briselu biti upućena snažna poruka da su spremni za nastavak pregovora, razvijanje međunacionalnih odnosa i smirivanje napetosti s Hrvatskom, dodaje Večernji list.

(Beta, foto: Tviter)