Skip to main content

DS: Formirati anketni odbor da ispita šta se dešavalo tokom inauguracije predsednika 2017.

Info 16. avg 2022.
2 min čitanja

Funkcioner Demokratske stranke (DS) Srdjan Milivojević izjavio je danas da će poslanički klub te stranke u Skupštini Srbije zatražiti formiranje tri anketna odbora uključujući i onaj koji će ispitati dešavanja tokom inauguracije predsednika Srbije u maju 2017.

Milivojević, koji je i poslanik, rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da će DS tražiti formiranje anketnih odbora u vezi dešavanja od 7. do 11. jula 2020. (tokom protesta) ispred zgrade parlamenta, kao i o onome šta se dogadjalo u Šapcu, u novembru 2021.

Rekao je da su u svim tim slučajevima brutalno kršena ljudska prava gradjana, te naveo da DS traži formiranje anketnih odbora jer institucije ne rade svoj posao.

Kazao je da su prilikom inauguracije predsednika Republike „nabildovani momci u civilu maltretirali gradjane i novinare koji su imali vidno istaknute legitimacije“.

Pročitao je, kako je kazao, izjave jednog gradjanina i jednog novinara o tome šta se tada dešavalo, te naveo da se sve dogadjalo pred uniformisanom policijom koja nije reagovala.

Ocenio je da je nepostupanje nadleženih tada dovelo do brutlanog kršenja ljudskih prava i prekomerne upotrebe sile nad gradjanima, od 7 do 11. jula 2020. ispred Skupštine Srbije.

Kazao je da je tada bilo stotinak povredjenih gradjana i da je priveden veliki broj osoba.

Rekao je da je medju onima koji su pravocirali gardjane bilo osoba u civilu koje su, kako je kazao, potom prelazili u redove policije i hapsili ljude.

Zapitao je nadležne u policiji koliko je policajaca precesuirano zbog prekomerne upotrebe sile, koliko ih je udaljeno s posla.

„Jedino što zamo je da se istaknuti član Srpske napredne stranke (SNS) Veljko Belivuk pohvalio da je učestvovao u tome“, rekao je Milivojević.

Pitao je koji su još klanovi, kako je kazao, učestovovali u tim dešavnjima.

Još je rekao da je nepostupanje nadležnih dovelo do zastrašujućih dogadjaja na mostu u Šapcu 27. novembra 2021. i dodao da je tada „grupa nasilnika sa čekićima i motkama napala ljude koji su mirno protestovali.

Kazao je da je policija „samo posmatrala“ sve što se dogadjalo, te zatražio da bude saopšteno ko je naredio policiji da ne interveniše.

Zapitao je ko je „famozni koordinator SNS“ koji je organizovao batinaše u Šapcu.

Rekao je da će DS sama podneti incijativu za formiranje tih anketnih odbora i da očekuje podršku svih koji su „prava opozicija“ ali i, kako je kazao, ljudi iz vlasti koji nemaju šta da kriju.

Najavio je i podnošenje zahteva za formiranje novih anketnih odbora u vezi Jovanjice i Krušika, te naglasio da to nije „inflacija anketnih odbora“.

Naglasio je da DS to radi jer insitucije ne rade svoj posao.

(Beta, Foto: N1)