Skip to main content

Prvog dana hiljadu NE za spomenik „nevinim žrtvama 1944/45“

Građani 16. avg 2022.
3 min čitanja

"Protiv ovakvog spomenika borićemo se svim raspoloživim institucionalnim sredstvima"

Gotovo hiljadu potpisa Novosađana prikupljeno je već prvog dana akcije koja za cilj ima ukidanje Odluke o podizanju sramnog spomenika „nevinim žrtvama 1944/45.“ u Novom Sadu, na uglu ulica 1300 kaplara i Ive Andrića. Kako je najavljeno, na više lokacija u gradu, aktivisti više novosadskih civilnih i političkih organizacija i udruženja svakodnevno će u razgovoru sa građanima, predstavljati zbog čega ovakav sraman spomenik ne sme biti podignut.

Mladen Cvijetić, koji potpise prikuplja na štandu ispred Limanske pijace, za Autonomiju kaže da su utisci odlični i da mu je drago što Novosađani prepoznaju ovu temu kao jako bitnu i važnu.

– Čak i oni koji ne znaju o čemu se radi, kada im se lepo objasni i priđe na lep način, razumeju važnost ove teme i masovno potpisuju. Imali smo situacije gde ljudi, čije su babe i dete ubijene u Raciji, dolaze na štandove i pričaju svoja iskustva. Teške ih emocije pogađaju kad vide šta se radi i šta graske vlasti hoće da postave ovde na limanu – rekao nam je Cvijetić.

Na štandu ispred Futoške pijace jedan od aktivista je i Milan Malenčić, koji za Autonomiju napominje da je odziv dobar iako su ljudi na početku pomalo nepovrljivi.

– Veliki broj njih i ne zna da se spomenik već gradi, da je izgrađen postament i sve ostalo, a kamoli kome se gradi. Onda kada im objsnite šta je u pitanju, onda pristanu da potpišu ili ne. Očekujemo da prikupimo veliki broj potpisa – napominje Malenčić.

Podsetimo, petnaest novosadskih političkih organizacija, udruženja građana i koalicija, uz podršku brojnih pojedinaca, pokrenulo je pomenutu peticiju s ciljem da se institucionalno bore protiv podizanja najavljenog spomenika.

– Gradskim vlastima poručujemo: protiv ovakvog spomenika borićemo se svim raspoloživim institucionalnim sredstvima. Ukoliko inspiratori i pokretači sramne ideje predvođeni Milošem Vučevićem i Ištvanom Pastorom ne prihvate jezik razuma i zakona i ne odustanu od postavljanja sramnog spomenika, suočiće se sa otporom na ulicama Novog Sada. Jer, kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost – navedeno je u saopštenju organizacija pred sam početak akcije.

Zainteresovani građani svoj potpis tokom narednih dana mogu dati na lokacijama kod Limanske i Futoške pijace, zatim na platou kod Srpskog narodnog pozorišta, kod Dunavskog parka, kod Bazara, kao i kod pošti na Telepu u ulici Feješ Klare i na Bulevaru Patrijarha Pavla. Uglavnom su štandovi aktivno tokom dana, ali će na pojedinim mestima potpise biti moguće dati i u večernjim časovima.

Organizacije potpisnice apela i peticije su: Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”, Omladinsko-studentska akcija – OSA, Savez antifašista Vojvodine, ZAJEDNO!, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, Studentska reakcija, Udruženje antifašista Novog Sada, Zelena mreža Vojvodine, Pokret za preokret, Most solidarnosti, Društvo studenata Filozofskog Fakulteta, Vojvođanska politikološka asocijacija i Antifašistička koalicija.

Reč je o spomeniku za koji je već izgrađen postament i prateća rasveta, kao i pristpna staza o Lidla na Limanu IV, gde su u dva navrata organizovani protesti od strane Antifašističkog fronta 23. oktobar. Ta organizacija je i otkrila i obelodanila da se na spisku „nevinih žrtava“ nalaze direktni počinioci u slučaju Racije i drugih zločina, njihovi saradnici, kolaboracionisti i doušnici, među kojima su brojni osuđeni u zvaničnim sudskim postupcima nakon Drugog svetskog rata.

Dalibor Stupar Autonomija