Skip to main content

Zelenović: Neverovatno je da su cene u EU i po dva puta niže nego u Srbiji

Info 17. окт 2022.
2 min čitanja

Poslanik poslaničke grupe Moramo – Zajedno Nebojša Zelenović zatražio je hitno sazivanje sednice skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, sugerišući da su pitanja o kojima treba razgovarati „tajni ugovor sa norveškom energetskom kućom“, cene namirnica u Srbiji, cena dizela i uvoz uglja.

Kako je istakao u ovoj situaciji, odbor za energetiku se dogovorio da konstantno zaseda, ali se nije sastao od 7. septembra.

Govoreći o ugovoru sa Norveškom, Zelenović je rekao da razumeju da je Vladi Srbije potreban konsultant i pomoć, ali da ne razumeju zašto je to tajno.

On je ocenio da sumnju izražava i nadležno Ministarstvo energetike, na čijem sajtu stoji da ne zna ništa o tome.

„Kako za to ne zna nadležno ministarstvo, ali zna ministarstvo finansija i Vlada u tehničkom mandatu“, rekao je Zelenović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Član te poslaničke grupe Aleksandar Jovanović Ćuta tražio je da se ugovori stave na sto i da bolje da ih sami pokažu, nego da kukaju kada ti ugovori isplivaju.

Zelenović je rekao da su teme za odbor i velike zarade kompanija NIS i Ziđin i koliko je uglja Srbija uvezla, koliko je taj ugalj plaćen i zašto.

„Koliko nas košta nesposobnost ove vlasti i loše upravljanje EPS i ko je za to odgovoran. Ne može samo ovaj Grčić biti kriv“, rekao je Zelenović.

On je pitao i zašto je cena dizela najviša u Srbiji.

Zelenović je čitao cene u zemljama Evropske unije i u Srbiji, te tekao da je neverovatno da su cene u EU i po dva puta niže, te naveo da je cena higijenskih uložaka 150 dinara, a u Srbiji 339 dinara.

„Ovo je sramotni pokazatelj nesposobnosti ove države“, rekao je Zelenović.

Poslanica Jelena Kalajdžić rekla je da je pitanje momenta kada će poljoprivrednici izaći ponovo na ulice, jer je cena đubriva viša za 300 odsto i da cene semena skaču.

(FoNet/N1, Foto: N1)