Skip to main content

Završeno postavljanje cvijeta Srebrenice na jednoj od najfrekventnijih saobraćajnica u Sarajevu

Jugoslavija 09. јул 2024.
< 1 min čitanja

Cvijet je postavljen na jednoj od najfrekventnijih saobraćajnica u gradu Sarajevu kako bi svakodnevno podsjećao prolaznike na strahote koje su se dogodile

U blizni sarajevskog naselja „Miljacka“ i Bingo City Centra unutar kružnog toka postavljen je cvijet Srebrenice, simbol genocida nad Bošnjacima koji je počinjen u julu 1995. godine.

Fotoreporter Klix.ba je kako izgleda finalizirano obilježje cvijeta Srebrenice iz zraka.

Cvijet je postavljen na jednoj od najfrekventnijih saobraćajnica u gradu Sarajevu kako bi svakodnevno podsjećao prolaznike na strahote koje su se dogodile u julu 1995. godine.

Cvijet poznat i kao srebrenički cvijet ima jasnu poruku. Bijela boja je za nevinost, zelena za nadu, a jedanaest latica simbolizuje 11. juli, odnosno dan kada je počinjen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Ispraćeni posmrtni ostaci 14 žrtava genocida u Srebrenici. U četvrtak će ih pokopati

Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida u Srebrenici, što su ga 1995. nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, ispraćeni su danas iz mrtvačnice u mjestu Visoko kako bi 11. srpnja bili pokopani na memorijalnom groblju u Potočarima.

Kolona vozila s posmrtnim ostacima prošla je kroz Sarajevo gdje se, kao i svih ranijih godina, zaustavila pred sjedištem Predsjedništva BiH. Tamo su počast ubijenima odali građani te brojni političari, uključujući članove državnog vrha te visokog predstavnika Christiana Schmidta i američkog veleposlanika Michaela Murphyja.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović kazao je novinarima kako je trajna obveza sjećati se jedinog genocida počinjenog na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

„Sudske presude kojima je to utvrđeno nitko ne može izbrisati iz povijesti čovječanstva“, kazao je Bećirović podsjećajući da je to potvrdila i Opća skupština UN-a svojom rezolucijom od 23. svibnja.

(Klix.ba, Hina, Foto: V.D.)